Presedintele Comisiei de afaceri straine a Adunarii Nationale Franceze, Edouard Balladur, considera ca procesul de integrare a Romaniei se realizeaza cu respectarea angajamentelor, respectiv a prevederilor Tratatului de Aderare la UE.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu si Edouard Balladur au discutat vineri, 9 decembrie, despre relatia Romaniei cu Uniunea Europeana, din perspectiva evolutiilor tarii noastre catre aderarea efectiva, la 1 ianuarie 2007.

In acest sens, presedintele Edouard Balladur i-a transmis sefului statului ca integrarea Romaniei la UE, la termenul agreat, este un obiectiv pe care si Franta il ia in considerare.

Cei doi interlocutori au fost unanimi in a considera ca procesul de integrare se realizeaza cu respectarea angajamentelor, respectiv a prevederilor Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, de catre ambele parti.

Seful statului l-a asigurat pe presedintele Balladur ca toate eforturile tarii noastre iau in calcul respectarea planului deplin asumat, al aderarii la 1 ianuarie 2007.

Presedintele Basescu a mai apreciat ca Romania va fi capabila sa-si indeplineasca toate obligatiile, astfel incat ipoteza activarii clauzei de salvgardare sa nu devina realitate.

Astfel, presedintele tarii s-a referit la faptul ca in privinta celor doua capitole de negociere mai sensibile - securizarea frontierelor, respectiv justitia - masurile din ultima perioada arata ca Romania isi va putea respecta angajamentele, astfel incat sa devina un stat membru credibil al UE.

Seful statului a aratat, in incheiere, ca mizeaza pe sprijinul Frantei in pregatirea Summit-ului Francofoniei, eveniment foarte important, organizat de tara noastra, in 2006, la Bucuresti.