Coruptia afecteaza viata particulara a unui roman din patru. Totodata, romanii considera ca mita pe care o scot din buzunare duce la cresterea nivelului saraciei, mai ales in cazul familiilor nevoiase, conform unui studiu realizat de Transparency International (TY).

Romanii considera ca viata politica si cea economica sunt afectate in proportie de 32 la suta de coruptie.

In perceptia celor mai multi repondenti, pe locul intai la coruptie se afla, la egalitate, politicienii si vamesii, dupa care urmeaza magistratii, politistii si pe locul patru, angajatii din sistemul medical.

De acuzatia de coruptie nu scapa nici sectorul afacerilor, educatia, mass-media, sistemul fiscal, ONG-urile si cultele religioase. In Romania se da mita ca in Etiopia, Guatemala, Bolivia, Kenya si Rusia.

In ultimul an, 22 la suta dintre romani au dat mita, cu mult mai multi fata de bulgari si cu aproape zece procente mai multi decat ucrainenii. In acelasi studiu, realizat in 69 de tari, se arata ca partidele, Parlamentul si Justitia sunt cele mai corupte institutii din lume.

Mai mult de jumatate din cei intervievati considera ca fenomenul a crescut in ultimii trei ani, in timp ce doar 10 la suta cred ca a scazut. Viitorul coruptiei este vazut la fel de pesimist, doar 19 la suta dintre subiecti estimeaza o diminuare in urmatorii ani.

Asociatia Romana pentru Transparenta conchide, analizand rezultatele cercetarii, ca lupta impotriva coruptiei ar putea da roade prin responsabilizarea politicienilor.

Articol integral in Gandul