Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), companie din grupul multinational Rompetrol, au miscat ieri jumatate din banii jucati la Bursa, pe fondul unei cresteri cu 7,27% a pretului unui titlu. Brokerii explica interesul masiv pentru Rompetrol ca efect al anuntului ca grupul isi va dubla cifra de afaceri, dupa ce a preluat reteaua franceza de benzinarii Dyneff.

In cele peste 1.900 de tranzactii s-au schimbat 1% din actiunile RRC. "RRC a fost singurul titlu lichid al Bursei care s-a apreciat, ieri, substantial, pretul de inchidere "castigand" 7,27%. Primele schimburi cu actiunile RRC s-au derulat la un pret de 1.210 lei, cu 10% peste ultima cotatie a zilei precedente.

Cotatiile RRC au urcat la 1.240 lei si au fluctuat in intervalul 1.280-1.200 lei.

"Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta la inchidere a fost de 1.180 lei/actiune, volumul de tranzactionare cu aceste tilturi fiind impresionant, circa 1% din capitalul social, respectiv peste 227 de milioane de actiuni ale Rompetrol care s-au tranzactionat ieri", ne-a declarat Radu Iloiu, broker si trader al SSIF Active International.

Estimarile sale legate de evolutia viitoare a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta la Bursa sunt optimiste: "Pe termen lung va avea loc o imbunatatire a randamentului acestor actiuni, deci o evolutie pozitiva, mai ales ca sunt multe fonduri de investitii care cumpara actiunile RRC, pe o piata evident pe plus, cu o evolutie foarte buna si lichiditate in crestere, la care ne asteptam in perioada urmatoare".

Rompetrol va beneficia din plin de avantajele achizitiei distribuitorului francez Dyneff de catre Rompetrol Group BV Olanda", ne-a declarat, ieri, Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Rompetrol Rafinare anuntase, la inceputul saptamanii, ca a primit o facilitate de credite de 65 milioane dolari de la BRD - Groupe Societe Generale, veste care a consolidat increderea pietei de capital in titlurile sale.

Punand cap la cap vestile bune date de Grupul Rompetrol catre piata bursiera in ultimele sase luni, concluzia evidenta este ca in scurt timp, Romania se va imbogati cu un jucator global in sectorul petrolier, iar intentia declarata a presedintelui este de a deveni prima companie multinationala, din punct de vedere al afacerilor derulate, cu sediul general la Bucuresti.

Cifra de afaceri consolidata a Grupului Rompetrol este estimata la 2,5 miliarde dolari, brokerii mizand pe titlurile RRC mai ales pentru faptul ca ultima achizitie dubleaza cifra de afaceri a societatii-mama din Olanda, care va impulsiona profitul net si, mai ales, creeaza o societate total integrata pan-europeana de rafinare-comercializare de produse petroliere, cu opt facilitati regionale de depozitare si peste 320 de statii de benzina in Romania, Bulgaria si Albania.

Brokerii de la BVB considera ca tranzactiile de ieri cu actiunile RRC au influentat evolutia celorlalte simboluri din piata. "Ceilalti emitenti nu au evoluat stralucit, suferind mici corectii negative, cel mai probabil tranzactionarea acestora fiind legata de cea a titlurilor Rompetrol Rafinare", explica Mihai Piscan.

In opinia acestuia, actiunile RRC au inchis sedinta de ieri mai slab decat tendinta de crestere de pe parcursul sedintei, existand in continuare posibilitatea inchiderii unor pozitii speculative la BVB.

"Au aparut corectiile spre finalul sedintei, dar RRC a crescut, in ansamblu, foarte mult ieri, comparativ cu titlurile SNP, care au deschis sedinta bine, au atins un maxim de 5.150 lei, dar dupa vanzarea unor pachete destul de serioase, au coborat la 4.910 lei", spun brokeri de la BVB.

Opinia acestora este ca "SNP este, deocamdata, pe minus, a urcat cu 20% in ultimele doua saptamani, dar pana la sfarsitul anului este posibil sa mai scada sau sa mai creasca, vom vedea ce se va intampla in intervalul 14-23 decembrie 2005, cand se vor tranzactiona drepturile de preferinta ale actionarilor Petrom, dupa ultima majorare de capital social, respectiv dreptul de a subscrie noile actiuni emise de SNP", ne-au mai spus brokerii de la BVB.

Ieri la BVB s-au derulat peste 8.400 de tranzactii, piata fiind tulbure toata ziua, cu cresteri repetate, descresteri si reveniri la cotatii din deschidere. Saptamana incheiata a adus aprecieri modeste ale indicilor bursei si o lichiditate medie, cel mai bine evoluand actiunile din sectorul petrolier din punct de vedere al cresterilor.

Capitalizarea BVB a atins, ieri, 57,5 miliarde lei noi, ceea ce inseamna 15,8 milioane euro (aproape 19 milioane dolari).

Indicii bursieri au evoluat diferit, BET si BET-C avand cresteri de 0,83% si, respectiv, 0,33%, in timp ce "barometrul" SIF-urilor, BET-FI, a avut o reducere cu 0,16%, dupa anuntul dat de Guvern legat de privatizarea Bancii Comerciale Romane, in care cumparatorul va fi cunoscut abia cu trei sedinte bursiere inainte de Craciun.

Cele 8.412 tranzactii de ieri au insumat o valoare de 58,4 milioane lei noi, respectiv 16 milioane euro (18,9 milioane dolari), aducand cresteri pentru 23 de actiuni, scaderi pentru 20 de titluri si stagnari pentru alte 17.

Articol integral in Averea