Un avion al companiei aeriene americane Southwest Airlines a iesit joi de pe o pista a Aeroportului International Midway, din Chicago, in timpul unei violente furtuni de zapada. La aterizare, aparatul a derapat pe pista acoperita cu gheata, a facut praf gardul de protectie si a intrat intr-o masina care circula pe o sosea aglomerata din apropiere, prinzand o alta sub fuzelaj.

In urma accidentului, un copil de 6 ani, aflat la bordul unuia dintre vehicule, si-a pierdut viata, alte sapte persoane fiind ranite. In avion, doar doi dintre cei 98 de pasageri au fost raniti, fiind, in prezent, in afara oricarui pericol. Midway, cel de-al doilea aeroport ca marime din Chicago, este practic inconjurat de strazi presarate cu locuinte, magazine si sedii de firme.

Din pricina vremii nefavorabile si a traficului de pe aeroport, avionul a primit indicatia de a executa manevre de asteptare deasupra aeroportului timp de circa 30 de minute si abia apoi a primit permisiunea de a ateriza. „Mai intai a fost o izbitura usoara. Apoi am vazut ca aripa s-a acoperit cu zapada si ne-am lovit de ceva", a povestit unul dintre pasageri.

Viscol ucigas

Accidentul de la Chicago s-a produs intr-un moment in care intreaga zona de mijloc a Statelor Unite este afectata de un puternic val de frig si furtuni de zapada, perturband serios in principal circulatia rutiera din Texas pana in Indiana. Cel putin 10 oameni si-au pierdut viata in accidente auto produse in ultimele trei zile pe sosele din statele Kansas, Missouri si Kentucky.

In Texas, o mama si fiul ei au pierit in urma incendiului declansat de o soba cu lemne improvizata. Stratul de zapada a atins in Illinois aproape 15 centimetri. Pe aeroporturile O’Hare si Midway, din Chicago, au fost anulate cateva zeci de zboruri. In Indiana, zeci de scoli si-au trimis elevii acasa mai devreme, iar activitatile grupurilor comunitare si religioase au fost anulate.

De asemenea, Universitatea Austin, Texas, si-a suspendat cursurile. Cele mai masive caderi de zapada - 25 de centimetri - s-au inregistrat de-a lungul autostrazii Interstatale 35, spre Kansas City.

In paralel cu caderile masive de zapada, mai multe regiuni se confrunta cu un ger cumplit, adus de o masa de aer polar.

Articol integral in EVZ