Compania Flanco International, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata distributiei de aparatura electronica si electrocasnica, va fi preluata integral de Flamingo International, lider pe segmentul IT&C. Valoarea tranzactiei este estimata la 35-40 milioane euro, iar operatiunea urmeaza sa fie incheiata in martie 2006.

Actionarii celor doua companii spun ca acest mariaj este, de fapt, „jumatate fuziune, jumatate achizitie".

„In mod cert, Flamingo si Flanco pot face mai mult impreuna decat au facut separat. In cativa ani, ar putea deveni cel mai puternic grup de pe piata romaneasca de profil", a spus Florin Andronescu, unul dintre fondatorii si actionarii Flanco.

Compania a incheiat ieri cu Flamingo un acord de intentie, neangajant, dupa cum au precizat oficialii celor doua firme, privind preluarea Flanco International in schimbul unei sume situate sub 20 milioane de euro si un pachet de actiuni la Flamingo, de aproximativ 30%. Astfel, Flanco urmeaza sa intre in holdingul Flamingo International ca filiala detinuta integral.

Oficialii celor doua companii estimeaza ca, din preconizata preluare, cifra de afaceri va depasi 200 milioane de euro.

Clientii vor avea de castigat

Directorul general al Flanco International, Cornel Marian, a spus ca, in urma preluarii, pe piata romaneasca si cea regionala va putea opera o companie capabila sa furnizeze solutii complete, integrate de IT, comunicatii, electronice si electrocasnice.

„Practic, vom putea negocia preturi de achizitie mai reduse in cazul produselor si serviciilor noastre, vom avea o alta putere de negociere in cadrul contractelor de inchiriere a spatiilor comerciale, toate acestea permitand un pret mai bun pentru potentialii nostri clienti", a spus Marian.

Dragos Cinca

In 1994, impreuna cu Marius Ghenea, fost coleg de facultate, si Varol Islam, pune bazele companiei Flamingo, mizand pe un domeniu cu un urias potential: IT&C. Intuitia lor s-a dovedit mai mult decat corecta. Dupa zece ani, cifra de afaceri a grupului Flamingo a ajuns la 60 milioane euro, iar profitul a depasit 3 milioane euro.

De-a lungul timpului, Cinca si-a consolidat pozitia in companie, preluand pachete de actiuni de la asociatii sai. Astazi, este actionar majoritar, detinand 61,5% din prima companie de IT din Romania care a facut o oferta publica de actiuni si este listata la Bursa.

Daca tranzactia cu Flanco va fi perfectata in conditiile anuntate ieri, Dragos Cinca isi va pierde pozitia de actionar majoritar, pachetul sau reducandu-se la 43%.

Articol integral in EVZ