Fundamentele democratiei ? Ce vrei sa-ti spun, ca democratia impinsa peste anumite limite se constituie incet-incet in simburele haosului ?

Uita-te la SUA, educational sint decazuti rau de tot. Nu-mi da exemplele universitatilor Yale, Harward, Princeton etc, vorbim de media de populatie si valorile sale.

Sigur ca in principiu orice om are dreptul la libera opinie.

Problema apare din faptul ca oamenii imping tot mai mult limitele "dreptului la opinie" mult prea departe, totul luind alura unei razvratiri generalizate impotriva oricaror reguli, iar in virtutea faptului ca omenirea e incapabila de-a se autocenzura, anomaliile conceptuale sint tot mai dese si mai greu de dibuit la nivelul a mase de oameni, usor manipulabile, datorita fragilitatii sau chiar a inexistentei unei scari de valori traditionale solide.

Tind sa spun ca starea de normalitate nu mai poate fi data doar de dispozitia majoritatii referitor la problema in cauza. Cel putin la ora actuala, normalitatea e legitimata de majoritate, dar se simte tot mai mult nevoia unui arbitru de care sa fim obligati sa tinem cont, fara drept de apel, indiferent cit de liberi sa gindim ne-ar sugera de ex. ProTv-ul.

E de-o perfidie cumplita sloganul cum ca daca nu-ti convine programul, muta postul, ptr ca daca mie sau altora intr-adevar anomaliile conceptuale nu-mi pot face nimic, vin din urma generatii intregi de tineri mult mai fragile in privinta alegerii adevaratelor valori.

Mult prea des sintem pusi sa alegem, dar omenirea per ansamblu nu e capabila sa aleaga, sa aleaga corect. Oamenii maturi doar aparent au capacitatea de-a alege, in fapt sint foarte asemanatori copiilor.

Cristian Tudor Popescu a generat acum citiva ani o expresie antologica : "disolutia autoritatii de stat". Cred ca din pacate putem vorbi chiar de disolutia generalizata a autoritatii, pe varii paliere.

Imi trece acum prin minte conceptul de lume multipolara propusa in deceniul trecut de state mari precum China, Rusia, India, care au simtit excesiv de viu hegemonismul american.

Cred ca la nivelul Romaniei refacerea moralitatii populatiei necesita, prin analogie, o multipolaritate a centrelor de opinie. Exista mult prea mult centralism. Romania este prea evident un stat megacefal, pe calapodul Frantei, in care doar ceea ce se spune sau gindeste in Capitala conteaza, restul tragind in balanta mult prea putin.

Quest+

HRR :: Utilizator nou