Salariatii CNM Petromin SA vor contesta, astazi, in instanta decizia AVAS-ului de a respinge inca din faza de precalificare a consortiului constituit dintr-o firma romaneasca si PAS-ul companiei, cerand anularea privatizarii companiei prin decret prezidential.

Dupa mai multe incercari ale AVAS-ului de a instraina pachetul majoritar de actiuni al SNM Petromin - societate cu active de 67,761 milioane lei noi si capital social de 56,2 milioane RON - in cursa privatizarii a mai ramas un singur competitor, o persoana fizica din Grecia.

Asociatia salariatilor, eliminata din cursa inca din faza de precalificare, acuza AVAS-ul de interese obscure si este hotarata sa atace decizia in instanta, cerand revocarea privatizarii prin ordin al presedintelui Traian Basescu.

La ultimele licitatii organizate pentru instrainarea pachetului majoritar de actiuni al Petromin, au participat consortiul alcatuit din Asociatia Salariatilor Actionari din Petromin SA si societatea comerciala Algoritm Consult S.R.L., contraoferta venind din partea grecului Emmanouil Sotirios.

Ambele parti au inceput negocierile cu AVAS prin prezentarea documentelor de precalificare, a ofertei tehnice si a celei financiare.

Caietul de sarcini pretindea ca ofertantii sa aiba minimum cinci ani de vechime in domeniu, si cu toate acestea salariatii societatii au fost exclusi de la masa de negocieri pe motiv ca nu indeplinesc criteriul de vechime care impune minimum 5 ani de experienta in domeniul transportului maritim.

Prin decizia din 6 decembrie a AVAS, a ramas in competitia pentru pachetul majoritar de actiuni Petromin cetateanul grec, despre care se stie ca are o experinta de sase ani, a fost acceptat pe baza declaratiilor pe proprie raspundere a trei conationali si a unor copii din monitorul guvernamental al Republicii Elene, datate din 1969, 1976 si 1977 - reglementari cu un continut necunoscut.

Sindicatul navigatorilor tine partea PAS-ului Petromin

"Am depus 689 de hartii cu C.V.-uri si copii dupa cartile de munca, dar le-am facut celor de la AVAS si o sinteza pe care sa o poata consulta mai usor. Experienta totala a acestor oameni insumeaza 612 ani vechime.

Pe lista prezentata de consortiul romanesc sunt trecute persoane ca Gheorghe Anghelescu, singurul amiral cu trei stele de aur pe care il mai are Romania, dar si comandanti de nava, capitani fluviali, ofiteri motoristi sau electronisti, ingineri, sefi mecanici, bucatari etc., oameni care au navigat pe oceanele lumii o viata", a declarat Pavel Fronea, directorul general al CNM Petromin SA.

Conducerea companiei nu acuza AVAS-ul ca institutie, ci numai comisia care s-a ocupat de privatizarea societatii, sustinand ca are cunostinta ca un functionar AVAS a fost mutat, cu doua zile inainte de luarea acestei decizii, de la comisia de retrocedari la cea de privatizari si ca, daca initial aceasta avea 10 membri, la sfarsit au mai semnat numai doi.