Intrarea BERD si IFC in actionariatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a permis restructurarea institutiei de credit si cresterea performantelor, ceea ce a dus la majorarea pretului de vanzare comparativ cu suma oferita la prima incercare de privatizare, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat de reprezentantii presei cum comenteaza rentabilitatea "uriasa" obtinuta de International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Tariceanu a aratat ca atragerea celor doua institutii in actionariatul BCR a fost benefica, intrucat la acea vreme banca avea unele probleme.

"Cand am vrut sa privatizam BCR, suma avansata la prima vanzare era cu mult sub ceea ce ne-am fi dorit, mult sub ceea ce am fi sperat. Noi consideram ca banca face mult, dar facea destul de putin, pentru ca avea niste probleme", a afirmat Tariceanu.

Premierul sustine ca la prima incercare de vanzare a BCR, sumele avansate erau in jur de 800 milioane dolari, valoare mult mai mica decat sumele vehiculate in prezent.

"BERD si IFC au avut o implicare care astazi e cuantificabila. Toata lumea a avut de castigat. Este o operatiune foarte buna (....) si ajungem la cea mai spectaculoasa, cea mai importanta privatizare din Romania, din ultimii ani", a conchis Tariceanu.

Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 milioane dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut.

Artticol integral in Averea