Romanii au avut parte, in acest an, de cresteri salariale sustinute comparativ cu anul precedent, iar corelate cu relaxarea fiscala, au dus la un trai mai bun pentru toti romanii. Oamenii de afaceri au si vor avea parte si in continuare de predictibilitate fiscala, iar coruptia din vama a scazut considerabil.

Toate acestea reprezinta concluzii, dar nu ale cetatenilor de rand, ci ale premierului Calin Popescu Tariceanu care, de la Palatul Victoria, vede o Romanie prospera si infloritoare, ai carei locuitori au avut parte in acest an de bani mai multi, deci un trai mai bun.

"Realitatea cifrelor demonstreaza ca rezultatele (n.r.- economice) sunt cu mult mai bune decat cele mai optimiste evaluari pe care am fi putut sa le facem.

Acesti bani s-au reflectat fie in alocatii bugetare, fie in cresterea venitului angajatilor, pensionarilor si persoanelor asistate", a declarat, sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu, in urma unei intalniri avute cu ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

De bine, pe toata linia!

Premierul a mentionat la sfarsitul saptamanii trecute ca 28.000 de miliarde de lei vechi au fost alocati pentru majorarea salariilor, pensiilor pentru agricultori si alocatiilor de stat pentru copii, suma neinclusa de precedentul guvern in bugetul pe acest an.

Totodata, datorita relaxarii fiscale demarate de actualul guvern si care a debutat cu introducerea cotei unice de impozitare de 16%, romanilor le-a intrat in buzunare, in acest an, potrivit lui Tariceanu, mai multi bani in buzunare.

"Venitul mediu lunar salarial net a crescut de la 6.070.000 de lei vechi in luna octombrie 2004, la 7.420.000 de lei vechi, in luna octombrie a acestui an, iar consumul individual efectiv al gospodariilor populatiei este mai mare cu 12% fata de anul trecut", se mentioneaza intr-un comunicat al executivului.

Bunastarea de care s-a "bucurat" populatia Romaniei, in acest an, a fost demonstrata sambata de premierul Tariceanu, subliniind faptul ca imprumuturile contractate de persoanele fizice au crescut de la 111.000 miliarde de lei vechi in octombrie anul trecut, la 204.000 miliarde de lei in octombrie a.c.

"Este o crestere in termeni reali de 70%, iar in termeni nominali de 80%", s-a laudat astfel premierul cu un aspect care oficialilor Bancii Nationale a Romaniei le da serioase motive de ingrijorare. Ne referim aici la avansul semnificativ al deficitului de cont curent, care se datoreaza tocmai cresterii creditelor populatiei din ultima perioada.

Potrivit premierului, aplicarea reformei fiscale a condus la cresterea locurilor de munca si implicit la reducerea somajului. "A fost un efort sustinut, care nu ar fi putut fi realizat fara o crestere substantiala a veniturilor la buget.

Efectele sunt in conformitate cu ceea ce am promis prin programul de guvernare: cresterea bunastarii individului", a sustinut premierul, precizand in acelasi timp ca incasarile din arierate s-au redus cu peste 17% si coruptia din vama s-a diminuat.

Articol integral in Curentul