Editura Polirom va invita marti, 13 decembrie, ora 17.00, la Libraria Carturesti, la lansarea romanul Sigma de Alexandru Ecovoiu. Vor participa filosoful Mihai Sora, criticul literar Tudorel Urian si poeta Elena Vladareanu.

La prima editie, romanul Sigma a inregistrat un succes de critica impresionant. Curaj, erezie, scriitor european – sint numai citiva dintre termenii care il insotesc din 2002 pe Alexandru Ecovoiu. Comparat cu romanele lui Umberto Eco si Jose Saramago, Sigma a fost primit cu destula teama in mediul cultural.

Nu i s-au acordat premii motivind ca miza textului ar intra in conflict cu prejudecatile religioase ale romanilor. Daca in cazul romanului scris de Dan Brown, Biserica Catolica a reactionat dur, Biserica Ortodoxa nu a aruncat anatema asupra Sigmei.

De ce? Logica intangibila a textului, argumentarea pozitiei „eretice" pe fragmente din Evanghelii, lipsa speculatiei teologice, toate acestea au facut ca miza romanului Sigma sa fie incontestabila.

Dincolo de valoarea textului, Sigma este o provocare pentru cititorii de astazi.

Putem rezista in fata dovezii clare ca Iisus nu a murit pe cruce? Are vreun rost credinta fundamentata pe neintelegere? Putem accepta ca uneori fictiunile privesc critic realitatea si o demonteaza? Sigma nu este un romanul unei viziuni oarecare, ci mediul in care se pune intrebarea fundamentala: mai avem in cine sa credem?

Lansarea romanului la a doua editie propune o dezbatere necesara in acest moment.

Romanul va fi tradus in Spania si Statele Unite ale Americii. Au aparut fragmente in limba spaniola si germana.

„Literatura poate sa-i emotioneze pe cei care mai simt profund. Ma refer la emotia profunda, nu la cea de suprafata. Pentru ca ne putem emotiona din aproape orice. Emotiile de suprafata, diurne, nu sint cele pe care le pot aduce aici in discutie. Drept urmare, in cartile mele, am incercat sa sondez alte teritorii." (Alexandru Ecovoiu)

Alexandru Ecovoiu (n. 1943) a debutat in 1984, cu volumul Fuga din Eden, care cuprindea doua romane: Indirjirea si Fuga. Intra definitiv in atentia criticii literare si a publicului in 1995, odata cu publicarea romanului Saludos (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, 1996; nominalizat la Premiul „LiterArt – XXI", SUA, 1997; Premiul „Observator-München", Germania, 1998).

Alte volume publicate: Statiunea (roman, 1997, Premiul Academiei Romane), Cei trei copii-Mozart (proza scurta, 2001; aparut initial in Germania, in 1999), Sigma (roman, 2002, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti). La Editura Polirom au mai aparut: reeditarea romanului Saludos (2004) si Ordinea (2005).