Echipele manageriale din cadrul multinationalelor inca sunt formate, intr-o proportie covarsitoare, din straini. Capitalul romanesc este insa administrat, in cea mai mare parte, de manageri romani. Cert este insa ca nimeni, atunci cand isi alege directorii, nu are in vedere originea, ci doar scopul pentru care este prezent pe piata.

Marile companii multinationale din Romania prefera in continuare sa angajeze straini in posturile de "top management". Surprinde insa faptul ca aceleasi firme aleg din ce in ce mai des romani atunci cand se pune problema ocuparii unor pozitii in conducerea filialelor din sud-estul Europei.

Potrivit studiilor realizate pe piata muncii, cresterea productivitatii muncii si evolutia mentalitatilor fac si ca potentialul profesional al roma-nilor sa fie foarte mare. Se estimeaza ca, pana in 2010, tot mai multi romani vor ocupa pozitii de top in companii, posturi care pana acum le erau "interzise".

Primul semn, la banci

Sectorul bancar este una dintre zonele economiei in care se manifesta deja tendinta de inlocuire a expatilor, reiese dintr-un studiu recent realizat de Stanton Chase Romania. Romanii in cauza sunt alesi dintre cei intorsi din strainatate, cu experienta in domeniu.

In prezent s-a ajuns la o proportie egala de romani si straini in posturile de CEO din sistemul bancar. La polul opus se afla sectorul IT&C autohton, unde nu se mai intorc in tara decat foarte putini. Asa ca aici, deocamdata, tot expatii detin "puterea".

Anneliese Anghel, specialist in resurse umane din cadrul Rompetrol, considera ca "incepe deja sa prinda contur o generatie a managerilor romani de varf, si ca a fost normal sa existe si o perioada de timp pentru formarea lor.

Dupa ani in care au invatat de la managerii straini, au urmat cursuri de specializare in strainatate, acum se intorc sa puna in practica ceea ce au acumulat, avand o serie de atuuri: flexibilitate, putere de adap-tare si de a intelege mentalitatea romaneasca in complexitatea ei si care functioneaza, uneori, cu convulsii".

De altfel, nu va trece mult pana cand romanii vor fi "vanati" de marile companii pentru ca, la randul lor, sa devina expatriati intr-o alta tara. "Personal, am mare incredere in inteligenta, capacitatea de invatare si intelegere a managerului roman", spune Anneliese Anghel.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara