ABN Amro a anuntat luni, ca isi va vinde 40% din actiunile pe care le detine in cadrul Hungarian Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) catre KBC Bank, contra sumei de 510 milioane euro, informeaza publicatia ungara Portfolio. Dupa HVB si BCR, achizitia anuntata luni, reprezinta una dintre cele mai mari tranzactii ale anului, in aceasta regiune.

Tranzactia anuntata luni de catre cele doua grupuri bancare asteapta acordul autoritatilor. KBC Bank care detinea deja 59,4% din actiunile companiei K&H Bank, va detine, in urma acestei tranzactii 99,6% din actiunile bancii ungare.

"Recenta tranzactie va permite ABN Amro sa se concentreze pe alte investitii care se potrivesc mai mult cu strategia grupului nostru bancar" a declarat Dolf Collee, membru in echipa de conducere a ABN Amro, citat de Portfolio.

K&H Bank este a doua institutie financiara ca marime din Ungaria, cu o cota de piata de 11,1% si active totale de 7,046 milioane euro la sfarsitul anului 2004. Profitul net al bancii ungare, la sfarsitul anului 2004, a ajuns la 78 milioane euro.

Avand 3.863 angajati si o retea de aproximativ 160 sucursale, K&H Bank activeaza in special pe sectorul de bancassurance.

KBC este deja prezenta in sectorul bancar si al asigurarilor din Europa Centrala si de Est, prin intermediul ÈSOB Bank, ÈSOB Pojis»ovna, ÈSOB Pois»ovòa (in Cehia si Slovacia), K&H Life si K&H General Insurance (in Ungaria), Kredyt Bank, Warta si Warta Life (in Polonia) si NLB Bank si NLB Vita (in Slovenia).