O delegatie condusa de prim vicepremierul Moldovei va pleca marti, in Federatia Rusa pentru a discuta pretul la gazul rusesc, informeaza agentia de stiri Basa-Press. Aceasta este a doua delegatie care incearca sa ajunga la un numitor comun cu Rusia in privinta pretului la gaze naturale.

In prezent, pentru gazele naturale rusesti, Moldova plateste cel mai ridicat pret dintre tarile CSI, respectiv 80 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz natural.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Basa Press, Moldova va negocia cu concernul rus Gazprom posibilitatea majorarii treptate a pretului la gaz. Impreuna cu Ucraina, Chisinaul va solicita o majorare a pretului de circa 30% pentru anul curent in doua transe. Totodata, cele doua state vecine solicita liberalizarea treptata a pretului pana la nivelul mediu european, timp de patru ani.

De asemenea, Chisinaul ar fi dispus sa accepte un volum mai mare de gaze naturale pentru tranzit in schimbul unui pret rezonabil. In acelasi timp, Rusia cere dublarea pretului la gaz pentru Moldova, mai informeaza Basa Press.

Moldova plateste in prezent cel mai ridicat pret pentru gazele naturale din Rusia, adica 80 dolari pentru 1000 metri cubi de gaze naturale, in timp ce pentru aceeasi cantitate, Belarus achita 35 dolari, Ucraina 50 dolari, iar Georgia - 65 dolari.

Potrivit declaratiilor facute in luna noiembrie, in cadrul forumului "Gazul rusesc 2005", de catre Alexandr Reazanov, vicepresedintele Gazprom, pretul gazelor naturale livrate Moldovei se va majora pana la 150-160 dolari pentru 1 000 metri cubi de gaz natural.

Majorarea nu va viza insa, raioanele de est ale tarii, controlate de administratia separatista transnistreana, mai informeaza Basa Press.