Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a prezentat luni, in plenul Senatului un raport privind epidemiea de rujeola din tara, la initiativa PRM. Ministrul a reamintit motivele pentru care au ajuns sa moara 10 copii anul acesta, din cauza epidemiei.

Ministrul Nicolaescu a enumerat situatiile care ar fi favorizat aparitia epidemiei. El a aratat ca, in ultimii 3 ani, nu au fost raportari corecte si la timp ale cazurilor de rujeola ceea ce a dus la evolutia periculoasa a situatiei. 61% dintre copiii sub 5 ani nu aveau anticorpi impotriva rujeolei si 39% dintre acesti copii erau susceptibili de a face rujeola.

In al doilea rand, ministrul a spus ca nu se cunoaste daca vaccinarile au fost facute sau daca nu s-au respectat regulile de depozitare si transport in conditii de refrigerare.

Apoi, fata de dozele cumparate si consumate nu s-a tinut cont de pierderile de vaccin care au atins in anul trecut, 44 la suta, a spus ministrul.

In al treilea rand, ministrul a acuzat decizia fostei guvernari de a mari varsta copiilor care trebuie vaccinati de rujeola. Astfel, daca pana in 2004 erau vaccinati copii intre 9 si 12 luni, dupa 2004 s-a decis ca vaccin antirujeolic sa li se administreze numai celor intre 12 si 15 luni.

Nu in ultimul rand, ministrul a acuzat intarzierea nepermisa a licitatiei de vaccin antirujeolic, lipsa registrului unic de vaccinari si a registrului prevazut de lege pentru a putea fi verificata situatia si necoordonarea intre institutiile aflate in subordinea ministerelor.

Ministrul a raspuns criticilor pe care i le-a adus PSD in ultimele zile pe care le-a numit "interese meschine si ieftine, invective sub orice urma de bun simt".

El a reamintit ca Parchetul va face lumina in acest caz si a spus ca va actiona in justitie pe toti care l-au jignit daca nu isi vor cere public scuze.

Pana atunci, PSD a decis sa depuna o motiune de simpla la Camera Deputatilor privind epidemia de rujeola.