Opinia ca anul viitor preturile se vor reduce are si partizani, dar si adversari.

Ce cumparam acum cu 50.000 euro vom gasi in decembrie viitor cu 45.000 euro. O veste buna, dar pe care numai o parte din specialistii imobiliari o cred posibil de indeplinit.

10%. Aceasta este variatia pe care majoritatea agentilor imobiliari o indica, pe anul 2006, la preturile apartamentelor din blocurile realizate pe vremea comunistilor. Numai ca unii se pronunta pentru "plus", altii pentru "minus". Fiecare cu argumentele lui. Piata va stabili cine a avut dreptate. Pana atunci, nu putem face altceva decat sa parcurgem punctele de vedere exprimate.

Pericolul unui soc economic

"Am rezerve fata de eventuale cresteri in cartiere ca Drumul Taberei sau Colentina. Nu cred ca putem avea preturi mai mari decat cele de acum, decat atunci cand si productivitatea va fi una corespunzatoare. Altfel, nu se justifica niveluri prea ridicate.

Doamne fereste de un soc economic, sa vedeti atunci ce vor plange bancile dupa bani si oamenii dupa case", a declarat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.

"E posibil sa asistam la unele scumpiri in Centrul Civic, deoarece s-a anuntat punerea in aplicare a proiectului Esplanada. Acesta ar putea sa dinamizeze piata in zona, generand incredere pentru investitorii care intentioneaza sa plaseze bani in acea parte a Capitalei. Dar, de la proiect pana la realitate e o paine buna de mancat.

Sa nu uitam de initiativa Bucuresti 2000, care de asemenea se anunta foarte promitatoare, dar nu s-a mai concretizat. Exista si alte proiecte interesante, cum ar fi Central Park, promovat de Colliers.

Pe masura ce mega-cartierul realizat de Baneasa Investments va prinde viata, sigur vor fi majorari substantiale de preturi in sectorul 1, unde se afla cele mai bine cotate locuinte, atat apartamentele la bloc, cat si vilele", a conchis Emil Giurgiu.

Explozie de constructii noi

La Timisoara, specialistii preconizeaza ca in 2006 apartamentele vechi sa se ieftineasca. "Va fi o explozie de blocuri noi. Se construieste (ori se planifica sa se construiasca) foarte mult. Numerosi investitori si-au anuntat astfel de intentii. Sunt vizate toate zonele din oras.

Aparitia noilor cladiri va produce supraoferta, astfel ca se va reduce simtitor cererea pentru apartamentele din blocurile vechi. Probabil ca preturile acestora se vor diminua. La ora actuala, in orasul nostru, trei camere costa in medie 45.000-50.000 euro", a spus Anca Vlad, director general la Imoserv Group Timisoara.

Cititi articolul integral in Banii Nostri