Privatizarea BCR a intrat in linie dreapta. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a trimis, ieri, catre "finalisti" proiectul contractului final aprobat in sedinta de guvern de duminica. Pe 20 decembrie, acestea vor fi analizate, iar o zi mai tarziu guvernul va anunta castigatorul si contractul va fi facut public.

In iunie 2004, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au cumparat impreuna 25 la suta plus doua actiuni de la BCR, platind fiecare dintre ele 111 milioane de euro. La vremea respectiva, statul roman fusese ofertat pentru preluarea celei mai mari banci romanesti cu doar 800.000 de euro, suma considerata inadmisibila.

Intre timp, cota bancii a crescut si BCR a fost scoasa din nou la privatizare. Mai multe consortii financiare importante si-au exprimat intentia de a cumpara banca, in finala calificandu-se doar Erste Bank (Austria) si Millennium (Portugalia), care au oferit ,la prima strigare" peste 4 miliarde de euro (suma vehiculata in lumea bancara).

Deci, investitia comuna de 222 milioane de euro a BERD si IFC este evaluata acum la cel putin 1 miliard de euro.

Cititi articolul integral in Adevarul