Daca iti construiesti o casa la oras, trebuie sa ai acces la canalizare, gaze si curent. Daca vei avea o casa in afara orasului, vei avea probleme cu distantele mari dintre casa ta si primul stalp de electricitate sau de conducta de gaze. Aici, costurile pe metru patrat sau metru liniar vor fi mai mici, dar cantitatea acestora te va costa mai mult.

Conducta de gaze o platesti tu, dar proprietar va fi Distrigaz

Pentru a te racorda la gaze trebuie sa faci, in primul rand, o cerere-tip catre distributia la care esti arondat - Distrigaz Sud sau Nord, dupa care urmeaza plata bransamentului. Pretul acestuia este reglementat de Autoritatea de Reglementare - ANRGN - la 12 milioane de lei vechi, plus TVA.

Aici sunt incluse doar proiectarea si executia bransamentelor, dar nu si avizele si autorizatiile emise de autoritatile locale. Autorizarea variaza de la un oras la altul. Dar cel mai scump - 50% din costul total - o va reprezenta spargerea pavajului si refacerea acestuia. In Bucuresti, pavajul costa cel putin 100 euro/mp.

Daca ai casa aproape de reteaua electrica, te poti racorda la unul dintre stalpii acesteia cu doar 6-7 milioane de lei. Daca distanta este mai mare de 10 metri si va fi nevoie si de montarea unui stalp intermediar, vei plati 12 milioane de lei vechi.

Articol integral in Adevarul