Fratilor eu zic ca ne cramponam de o chestiune finalmente neimportanta. Degeaba pui sef un individ tanar, nepatat, intr-o institutie roasa de coruptie, finalmente il mananca sistemul.

Nu pot fi deacord cu opiniile care sustin ca sistemul nostru sanitar este unul al mortii, in orasele universitare avem un sistem spitalicesc destul de pus la punct si oameni cu o pregatire mult peste standardele de salarizare.

Toti zbiara ca in sanatate se ia spaga, mai exact foloase necuvenite! Cred ca e bine sa spunem lucrurilor pe nume, un medic stagiar in Romania castiga vreo 3.8 milioane de lei, adica 100 de euro, daca este pasionat de pneumologie mai ia un spor de 100% pentru periculozitate! Un medic primar intr-un spital de la noi castiga 275 de euro pe luna, la fix 100 de km de mine, in Ungaria, la Debrecen

acelasi medic castiga lunar 1800 de euro, suma cu care nu este multumit si prefera sa se relocheze in Suedia sau in Spania unde castiga 8.000 - 9.000 de euro. De medicii de familie nici nu mai vorbesc, au venituri mizere. In Romania sistemul sanitar ESTE SUBFINANTAT! Mai exact se deturneaza anual fonduri, in 2005 deturnandu-se exact 1 miliard de dolari.

Avand in vedere ca bugetul asigurarilor sociale e comun, cel al sanatatii nefiind independent, guvernul ca ordonator de credite face cu banii ce vrea.

Eu unul cred ca noua romanilor ne place sa ne ghidam dupa principiul "cat timp mai misca nu trebuie reparata", tocmai de aceea la noi se mai intalnesc pacienti cu boli in stadii extrem de avansate, mai ceva ca in tarile din lumea a 3-a, pentru ca acesta e un principiu mioritic bine incorsetat in gandirea noastra.

Eu unul va propun un test de imaginatie care probabil va devenii scenariu plauzibil in 5 - 10 ani.

Aderam la UE deschizandu-se astfel calea spre migratia legala a medicilor romani, multi dintre ei extraordinar de talentati, cati credeti ca mai raman? Atunci vom importa noi medici din Republica Moldova si Ukraina, care langa stetoscop vor tine sticla de vodka si atunci sa vada romanasu` sistem sanitar! Degeaba se vor face infuzii masive de fonduri pentru ca nu va mai exista baza sistemului!

Acelasi lucru s-a petrecut in educatie, 15 ani de "reforme" au transformat sistemul intr-un haos generalizat, de ne apuca groaza cand vedem la televizor batai organizate intre fete, "fraierii" clasei admonestati si "tratati" cu picioare in burta, elevi simuland acte sexuale. Probabil urmeaza sa vedem filme porno puse in scena pe catedra sau biroul directoarei.

Societatea romaneasca este profund bolnava, din punct de vedere moral si etic, lipsa valorilor autentice timp de 15 ani isi spune cuvantul. Degeaba ne tratam ca popor cu paine prajita si ceai. Este suficient sa mergem intr-un liceu si voile, cururi, tate, fuste viu colorate, elevi cu tigara-n-gura de la o varsta frageda.

Comenteaza pe forum

SoSlow

HRR :: Membru Senior