Ministerul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a propus, miercuri, un pachet de masuri pentru cresterea sigurantei in scoli, in urma numeroaselor incidente petrecute in unitatile de invatamant din Romania.

Masurile cuprind definirea perimetrului scolii, pentru a responsibiliza cadrele didactice sa ia toate masurile necesare pentru securizarea acestei suprafete; stabilirea unei singure cai de acces in scoala, pentru elevi si profesori; purtarea unor semne distinctive de catre elevi pentru a fi usor identificati ca apartinand unei unitati scolare; elaborarea unui plan de paza a unitatilor

deinvatamant; monitorizarea atenta a absentelor elevilor si a motivelor ce le cauzeaza; supravegherea vigilenta a elevilor in timpul recreatiei.

Potrivit lui Mihail Hardau, profesorii trebuie sa informeze de urgenta inspectoratele scolare si Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) cu privire la orice situatii care ar putea crea probleme.

Ministrul a subliniat ca se impune in acelasi timp o intensificare a activitatii de consiliere scolara, o implicare mai puternica a parintilor si o regandire a programei orelor de dirigentie.

Inspectoratele scolare si reprezentantii ministerului vor efectua controale pentru evaluarea nivelului de siguranta in scoli.

Se vor continua programele impotriva consumului de droguri impreuna cu Agentia Nationala Anti-Drog.