Compania israeliana Tnuva si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au anuntat miercuri, ca vor investi 55 milioane de euro pentru infiintarea unei ferme si a unei fabrici de produse lactate in proximitatea Bucurestiului, informeaza un comunicat de presa al companiei Saatchi & Saatchi.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va contribui cu 35% din totalul investitiei pentru fabrica si ferma de produse lactate ce urmeaza sa fie construita de Tnuva in Romania. Inceperea productiei este programata pentru prima parte a anului 2007, iar volumul vanzarilor, in conditiile unei productii la capacitate maxima, sunt estimate la 65 de milioane de euro. Productia de lactate se va concentra pe produse proaspete sub numele Yoplait.

Tnuva este cea mai mare companie de produse alimentare din Israel. Prin intermediul TRD - Tnuva Romania Dairies SRL si TRM - Tnuva Romanian Milk SRL, doua filiale ale grupului Tnuva, va infiinta o ferma si o fabrica de produse lactate cu o capacitate de procesare de 60 de milioane de litri pe an, ambele in proximitatea Bucurestiului.

Primul pas spre o activitate internationala si potentialul de dezvoltare pe piata europeana

Romania este prima investitie a grupului Tnuva in afara Israelului:

"Patrunderea pe piata din Romania reprezinta un prim si important pas spre o activitate la nivel international, in cautarea de noi motoare de dezvoltare", a declarat domnul Arik Reichmann, CEO TNUVA.

Romania a fost aleasa sa fie prima destinatie din mai multe motive:

indicatori economici pozitivi, potential de crestere a consumului de

produse lactate proaspete, politica locala favorabila investitiilor

straine si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007.

Israelienii considera ca acest trend pozitiv al Romaniei va duce si la cresterea cererii de produse lactate si va ajuta la dezvoltarea pietei prin introducerea de produse premium in conformitate cu standardele de productie ale viitoarei fabrici Tnuva Romania.

Situatia actuala a productiei de lactate din Romania

O supraveghere atenta facuta de Tnuva a scos la iveala anumite

insuficiente in aprovizionarea cu lapte crud a fabricilor de produse

lactate din Romania. Astfel doar 20% din productia de lapte ajunge la

fabrici, restul fiind consumat individual. Un procent si mai mic

corespunde standardelor impuse de Uniunea Europeana.

Prin ferma de lapte din Romania, Tnuva va pune la dispozitia fermierilor romani tehnicile avansate de crestere a bovinelor, concentrandu-se pe managementul profesionist al fermelor, hranirea optima a animalelor, mentinerea standardelor stricte de igiena si protectie a mediului inconjurator.

Introducerea pe piata din Romania a marcii Yoplait

Intrarea pe piata din Romania a companiei Tnuva se va baza pe colaborarea cu Compania SODIMA care detine brandul Yoplait. Yoplait se pozitioneaza pe locul doi in lume in categoria produselor lactate proaspete si produce in acest moment 2500 de produse. Marca Yoplait este prezenta in 48 de tari si este lider de piata in 16 dintre acestea.

Colaborarea de succes dintre Yoplait si Tnuva a fost demonstrata deja in Israel, unde Tnuva detine 45% din piata de iaurturi.

De ce este BERD un partener esential

Liad Cohen, Presedintele Consiliului de Administratie al Tnuva Romania si General Manager al Tnuva Dairy Israel, considera colaborarea cu BERD ca fiind prima dintr-o serie de potentiale colaborari in Europa de Est.

Aceasta colaborare constituie un pas important pentru consolidarea

imaginii companiei Tnuva in Romania. Prin contributia sa la productia de lapte si la piata de specialitate din Romania, Tnuva isi propune sa devina o companie de succes si o prezenta vitala in mediul economic romanesc.

Hans Christian Jacobsen, Director BERD pentru "agribusiness" declara ca acest proiect constituie un foarte bun punct de plecare pentru viitoare colaborari cu Tnuva Group. Acest proiect aduce pe piata din Romania una dintre cele mai puternice marci de produse lactate si ajuta in acelasi timp la imbunatatirea standardelor Romaniei in ceea ce priveste laptele de consum.

Hans Christian Jacobsen se asteapta ca proiectul sa atraga noi colaborari cu companii israeliene interesate sa investeasca in tarile in care opereaza BERD.

"BERD ofera aici nu numai produsele sale financiare dar si cunostinte

solide in ceea ce priveste economia locala, dobandite prin reteaua de

agentii BERD", a adaugat Hildegard Gacek, Directorul BERD in Romania.

Pana in prezent Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare are mai mult de 250 de proiecte in valoare totala de 4 miliarde de euro pentru asistenta in sectorul "agribusiness", in multe tari din Centrul si Estul Europei si Commonwealth-ul Tarilor Independente. In Romania BERD investeste in prezent in mai mult de 130 de proiecte, in valoare totala de 2,8 miliarde de euro.