O parte din tavanul salinei de la Ocnele Mari, in judetul Valcea, s-a prabusit in dimineata zilei de miercuri si a format o caverna cu diametrul de peste 30 de metri, anunta postul de televiziune Realitatea Tv.

In subteran se afla peste cinci milioane de metri cubi de saramura si noroi, rezultate din exploatarea sarii prin procedeul dizolvarii in subteran timp de mai bine de 35 de ani.

Fenomenul a dus la cresterea de aproximativ 10 ori a debitului de saramura colectata in bazinul de retentie de la baza dealului in interiorul caruia se afla caverna.

Prefectul judetului Valcea, Anuta Handolescu, a crescut starea de alerta de la "verde" la "galben" in zona de monitorizare de la Ocnele Mari si a dispus luarea de masuri din planul de actiune pentru situatii de urgenta intocmit in primavara acestui an.

Cresterea debitului de saramura pune in pericol 12 familii, care ar putea fi evacuate in urmatoarele 48 de ore, potrivit prefectului.

Prefectul a obtinut din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor acordul de a devarsa o parte din saramura in Paraul Sarat cu un debit de 1 metru cub/ secunda.

Pentru a dilua aportul de saramura in Olt, societatea Hidroelectrica va mari debitul de apa evacuata din lacurile de acumulare aflate in amonte de Ramnicu Valcea, iar platforma chimica de la Govora a inceput sa fie alimentata cu apa industriala dintr-o sursa alternativa.