Randamentele nu sunt atractive pe piata monetara, dar poti beneficia inca de dobanzi relativ acceptabile mizand pe fondurile de obligatiuni.

Rationamentul? Emitentul calculeaza dobanda aferenta urmatorului cupon in avans, iar fondurile includ esalonat aceste cresteri in valoarea titlului de participare. Calculul dobanzilor pentru emisiunile de obligatiuni in lei se realizeaza in general prin adaugarea unei prime de 1-2 procente peste dobanda medie din piata interbancara la 3 sau 6 luni.

Gaselnita fondurilor de obligatiuni este urmatoarea: in momentul platii unui cupon, emitentul anunta dobanda aferenta urmatorului, care va fi platita peste 3 sau 6 luni.

Avantajul este ca fondurile, si implicit investitorii lor, au acces in acest mod la o dobanda fixa pentru intervalul respectiv, in conditiile in care randamentele au fost in scadere pe piata monetara. Fondul calculeaza intreaga dobanda pentru cuponul urmator, o imparte la numarul de zile pana la plata efectiva si include zilnic in valoarea unitatii de fond cate o fractiune din aceasta.

De ce sa alegi un fond de obligatiuni si nu certificate de depozit cu discount, in conditiile in care si aceasta iti garanteaza o dobanda fixa si posibilitatea rascumpararii si inainte de scadenta fara a pierde integral dobanda (se calculeaza zilnic cotatii de vanzare si rascumparare)?

Pentru ca in acest caz, e vorba de o dobanda comparabila cu media pietei in ceea ce priveste depozitele la termen, iar obligatiunile iti ofera randamente la care nu au acces decat bancile.

Articol integral in Banii Nostri