Andreea Marin este cea mai cunoscuta vedeta TV, iar Nicolae Guta - cel mai bun cintaret. Adrian Mutu este cel mai iubit sportiv, iar Eminescu este nominalizat in topul culturii alaturi de Oana Zavoranu. Acestia sint idolii noilor generatii, conform ultimului studiu cerut de Consiliul National al Audiovizualului, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani.

Dupa mama si tata, modelele de urmat ale copiilor romani sint moderatorii tv si actorii de telenovele. Urmeaza in top cintaretii de manele, fotbalistii si Scooby Doo.

Numai actorii

Andreea Marin, Teo Trandafir si Mircea Radu sint noii idoli ai copiilor romani. Studiul CNA arata un sistem confuz si deficitar de valori al elevilor autohtoni, influentat in aceeasi masura de familie, scoala si televiziune. In noul sistem, actorii romani de referinta sint Adela Popescu, Dan Bordeianu si Alexandru Papadopol, preluati din telenovele si cunoscuti mai ales ca „eroi salvatori".

„In fata rezultatelor, am avut si noi o nedumerire: cine este Adela Popescu?! Am descoperit ca este personajul principal din telenovela romaneasca «Numai iubirea»", declara profesorul Ioan Dragan, coautor al cercetarii.

Realizatorii studiului remarca, insa, odata cu cresterea in virsta a celor chestionati, scaderea actorilor de filme de actiune si de telenovela in detrimentul celor din filme de box office.

De asemenea, vedetele care reprezinta „omul bun", cum ar fi personajele pozitive din filme sau prezentatorii TV ca Andreea Marin si Mircea Radu, se afla intr-un trend de scadere in topul preferintelor, in timp ce „circotasii" sau „femeile sofisticate", cum ar fi Andreea Raicu si Mihaela Radulescu, sint pe un val ascendent.

Fara VIP-uri straine

In ceea ce priveste muzica, topul idolilor este ocupat de Nicolae Guta, Adi de Vito, Sorin Copilul de Aur sau Florin Salam. Spre deosebire de anii ’90, cind majoritatea cintaretilor preferati erau straini, anul 2005 este dedicat in exclusivitate vedetelor romanesti de muzica si, in special, cintaretilor de manele.

„Avem sase posturi de televiziune specializate pe muzica, dar care nu dau deloc manele. Asta demonstreaza ca tinerii consumatori au alte surse din care isi formeaza idolii", crede Attila Gasparik, vicepresedintele CNA.

Ciudata cultura

Cele mai diverse personalitati au fost numite, insa, la intrebarea legata de cultura. Pentru tinerii autohtoni, cultura inseamna, in egala masura, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Oana Zavoranu si Steven Spielberg.

Indiferent de grupa de virsta, rezultatele studiului atrag atentia asupra lipsei de coerenta si de cunoastere a personalitatilor care reprezinta atit cultura nationala, cit si cea pe internationala.

Concluziile arata cu degetul o combinatie ciudata intre ceea ce copiii au invatat in scoala (Eminescu, Creanga, Caragiale) si ceea ce vad in fiecare zi la televizor, ei percepindu-le pe ambele ca fiind „cultura".

Uniformitate politic

In ciuda acestei dezordini, exista si o uniformizare a preferintelor.

Astfel, politica inseamna Traian Basescu, Adrian Nastase si Ion Iliescu, jurnalismul este reprezentat de Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu si Marius Tuca, istoria este marcata de Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Vlad Tepes, iar la capitolul sport, copiii romani au raspuns in unanimitate, indiferent ca erau fete sau baieti, Mutu, Chivu si Hagi.

„Dan Bordeianu il bate pe George Cosbuc, Vadim Tudor este mai tare in mintea lor decit Mona Musca", conchide vicepresedintele CNA.

Articol integral in Cotidianul