Faptele tot mai dese de violenta si pornografie reflectate in presa arata ca sistemul de invatamant romanesc se afla in suferinta.

Ultimului studiu cerut de CNA, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani, arata un sistem confuz si deficitar de valori al elevilor autohtoni, influentat in aceeasi masura de familie, scoala si televiziune, scrie Cotidianul.

Un elev din Ploiesti a fost supus unor perversiuni sexuale de catre doi colegi, cei trei avand varste cuprinse intre 12 si 13 ani, scrie Adevarul.

Insa este greu de spus cine e de vina pentru acesta stare de lucruri, cred cei de la EVZ, care fac o paralela intre scolile privae si cele de stat.

Studiu facut la cererea CNA

Andreea Marin este cea mai cunoscuta vedeta TV, iar Nicolae Guta - cel mai bun cintaret. Adrian Mutu este cel mai iubit sportiv, iar Eminescu este nominalizat in topul culturii alaturi de Oana Zavoranu. Acestia sint idolii noilor generatii, conform ultimului studiu cerut de Consiliul National al Audiovizualului, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani.

Dupa mama si tata, modelele de urmat ale copiilor romani sint moderatorii tv si actorii de telenovele. Urmeaza in top cintaretii de manele, fotbalistii si Scooby Doo.

Studiul CNA arata un sistem confuz si deficitar de valori al elevilor autohtoni, influentat in aceeasi masura de familie, scoala si televiziune.

Doua scoli, doua Romanii

Problemele unui sistem aflat in suferinta dau pe dinafara, insa este greu de spus cine e de vina pentru bataile din scoli, pentru cutitarii care dau tarcoale liceelor sau pentru profesorii amenintati ori agresati de elevi. Sau, invers, pentru elevii agresati de profesori.

Pana la gasirea unor solutii, EVZ va prezinta doua modele:

> un liceu de cartier - unde regasim povestea fara sfarsit a unei Romanii obosite, sarace si fara viitor;

> o scoala privata - scumpa, dar unde armonia si siguranta par inscrise in regulamentul de ordine interioara.

Vorbele unui copil care a trecut prin ambele modele rezuma falia dintre cele doua Romanii: „La scoala cealalta ne asteptau afara fosti elevi cu sabii si cutite, iar in recreatii erau mereu batai".

Val de violenta in scoli

Violentele din scolile din judetul Neamt au continuat, luni, cand un elev a fost batut in scoala de tatal unui coleg al acestuia, iar o eleva de liceu a reclamat ca a fost agresata de mai multe colege. Un elev a fost batut la Constanta chiar in clasa de curs de trei derbedei intrati cu forta in scoala.

Un elev de la Scoala "Rares Voda" din Ploiesti a fost supus unor perversiuni sexuale de catre doi colegi, cei trei avand varste cuprinse intre 12 si 13 ani. Fapta s-a petrecut intr-o pauza, intr-unul din grupurile sanitare ale scolii, fiind observata de un alt elev, care a povestit cele intamplate parintilor.