Aflat aseara la "Guerrilla Raport", emisiunea realizata de Carol Sebastian, nou-numitul consilier pentru securitate al primului ministru, istoricul Marius Oprea, a explicat de ce a acceptat sa intre in CNI dupa ce cu doua saptamani in urma critica aceasta structura.

"Acum, am bagat o nuanta. Faptul ca sunt eu acolo, faptul ca exista si un alt control, cel din partea executivului in aceasta structura." Principala obiectie a lui Marius Oprea fata de CNI era aceea ca pune in mina unui singur om, a presedintelui, prea multa putere. "Sintem prea aproape de vremea lui Ceausescu cand totul era intr-o singura mana.

[...] Astfel de structuri exista numai in tari cu democratii puterni consolidate. La noi mi-e teama de derapaje. Si aici nu ma refer neaparat la persoana presedintelui Basescu. Vor mai fi presedinti in Romania."

Comunitatea de informatii are insa si un avantaj, in opinia lui Marius Oprea, acela de a oferi posibiliatatea unei "concurente" pozitive intre serviciile secrete.

Pana acum, au existat destule cazuri in care s-a dovedit faptul ca serviciile "se calcau pe bataturi" exista o concurenta neloiala, acum este posibil sa existe o concurenta "stimulativa" prin aceasta structura integrata de informatii.

Mai mult, aceasta comunitate va oferi posibilitatea unui control mai bun asupra serviciilor si prin urmare reprezinta o oportunitate pentru reformarea lor.

" Faptul de a pune in mana unei singure persoane un capital de informatii adunat de toate structurile reprezinta un pericol potential pentru statul de drept. Nu neaparat m-a trimis pe mine Tariceanu ca sa-l urmaresc pe Basescu. Eu nu vad neaparat asa lucrurile. Cred ca este important sa existe si aceasta componenta de control.

[...] Pornesc si de la o prezumtie de buna credinta, de la faptul ca exista intr-adevar necesitatea unei reforme reale. Si poate ca si acasta concurenta la vedere intre serviciile de informatii va fi una stimulativa."

Consilierul primului ministru a aratat ca, in opinia sa, legea privind infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii va trebui sa treaca prin Parlament asociata la un pachet de legi privind siguranta nationala, a CSAT si reformarea serviciilor de informatiilor. El si-a exprimat convingerea ca legea va fi adoptata pana urma.

Pedeapsa pentru Ciuvica a fost prea mare

Marius Oprea s-a referit si la procesul intre Basescu si Mugur Ciuvica, unde istoricul a fost citat in calitate de martor.

" Am fost martor intr-un proces penal, n-aveam cum sa nu ma prezint. Si acolo mi s-au pus in fata niste hirtii, niste registre si am fost intrebat: sint acestea d la securitate? Asa facea securitatea? Si am spus, da. Nu m-am referit in nici un caz la vreun nume de pe acele liste.

Ai fost acuzatorul lui Basescu?

Nu, m-am referit la documentele prezentate

Are dreptate Ciuvica?

In ce sens?

Cand il acuza pe Basescu de ceea ce il acuza?

Ma pui intr-o situatie extrem de dificila. [...]

Citeste articolul integral in Cotidianul