Ucraina a ratat ocazia de a plati 160 dolari pentru 1000 metri cubi de gaze naturale, de la 1 ianuarie 2006. Noul pret va fi cuprins intre 220 dolari si 230 dolari, a anuntat miercuri Aleksandr Medvedev, vicepresedintele administratiei Gazprom, citat de agentia de stiri Noutati Moldova.

Anuntul este urmare a refuzului propunerii facuta de Alexei Miller, presedintele Gazprom, de creare a unui consortiu ucrainiano-rus care sa administreze conductele de gaz natural care tranziteaza teritoriul Ucrainei.

Cotidianul rus Kommersant informeaza ca marti seara, Alexei Miller, presedintele Gazprom a declarat la postul de televiziune RusiaToday, ca un compromis cu Ucraina in privinta tarifului la gaze naturale poate fi incheiat numai in conditiile in care se creaza un consortiu ucrainiano-rus, in care Gazprom sa controleze 50% din actiuni.

Consortiul ar fi urmat sa administreze conductele de gaze naturale care tranziteaza Ucraina.

Din partea companiei ucrainiene Naftogaz, care are monopol pe gazele naturale ale Ucrainei, Andrey Lopushansky, vicepresedintele companiei, a refuzat categoric propunerea facuta de rusi.

Ca urmare a acestei respingeri, Aleksandr Medvedev, citat de agentia de stiri Noutati Moldova a declarat ca situatia pe piata s-a schimbat.

"De aceea astazi putem vorbi numai despre formarea pretului la frontiera Rusiei si Ucrainei in corespundere cu pretturile europene, tinand cont, desigur, de cheltuielile pentru transportul pe tritoriul Ucrainei. Acest pret nu va fi unul fixat.

Aceasta va fi formula pretului, care se creeaza in baza regulilor internationale, adica cu evidenta preturilor la tipurile de combustibil competitive, pacura si motorina. Si aceasta formula a pretului, formula a pretului mediu ponderat cu consumatorii nostri europeni, adus la frontiera Ucrainei, va fi de la 1 ianuarie 2006 de 220-230 dolari", a declarat Medvedev, citat de Noutati Moldova.

Anuntul facut de vicepresedintele Gazprom a atras imediat partizani in Rusia, informeaza Kommersant. Astfel, atat Alexei Kudrin, ministru de Finante al Rusiei, cat si Alexander Shokhin, presedintele Uniunii antrepenorilor din Rusia au declarat ca pretul stabilit de Gazprom pentru Ucraina este unul corect si ca economia Ucrainei isi poate permite aceasta majorare.

Tot ieri, informeaza Kommersant, Victor Yushenko, presedintele ucrainian, adresa prin agentia de stiri Interfax, indemnul la calm si la incetarea speculatiilor politice pe seama pretului la gazele naturale.

Pe de alta parte insa, potrivit parerii mai multor politicieni ucrainieni, citati de Kommersant, decizia de majorare a pretului la gazele naturale pentru Ucraina este urmare a "revolutiei portocalii" si a orientarii politice a presedintelui ucrainian care nu de putine ori in declaratiile sale si-a aratat interesul pentru Occident.