Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au plecat, joi, impreuna, spre Bruxelles, unde vor participa la reuniunea de iarna a Consiliului European, al carei principal subiect de dezbatere va fi bugetul comunitar pentru perioada 2007-2013.

Pe agenda Consiliului European figureaza dezbateri legate de propunerea presedintiei britanice de buget al UE pentru perioada 2007-2013, stadiul dezbaterilor pe tema viitorului Europei, parteneriatul cu Africa, adoptarea de masuri la nivelul Uniunii pentru combaterea terorismului.

In ce priveste noua varianta de buget prezentata de presedintia britanica a Uniunii, premierul Calin Popescu-Tariceanu va sustine in cadrul discutiilor respectarea principiului solidaritatii in proiectul de buget al Uniunii Europene pe 2007-2013.

Romania are o pozitie solidara cu Bulgaria si cu noile state membre din Europa Centrala si de Est, considerand ca este importanta pastrarea unui buget al UE care sa diminueze decalajele existente si sa creasca gradul de competitivitate intre tarile Uniunii.

„Este importanta mentinerea unor sume cat mai importante pentru investitiile care trebuie facute in domeniul infrastructurii sau coeziunii sociale, investitii care dau pe termen lung dividende inzecite", considera seful executivului.

Romania are statut de observator la CE potrivit Tratatului de aderare semnat pe 25 aprilie 2005.

Seful statului, Traian Basescu va participa la summitul Partidului Popular European (PPE) si la un dejun de lucru oferit de presedintele PPE, Wilfried Martens.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu va participa la reuniunea Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) la nivel de lideri.

Prima sesiune de lucru a Consiliului va fi urmata de un dineu de lucru oferit sefilor de stat si de guverne prezenti la reuniune.

Din delegatia oficiala a tarii noastre mai fac parte ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu si Claudiu Saftoiu,

consilierul de stat Anca Ilinoiu, consilierul diplomatic al primului-ministru Calin Fabian, consilierul francez al presedintelui Romaniei Hugues de Chavagnac si purtatorul de cuvant al executivului, Oana Marinescu.