Majoritatea turistilor care intentionau sa petreaca Revelionul la munte si-au rezervat locurile cu o luna sau chiar doua inainte. Cei care s-au decis abia acum mai au la dispozitie destule oferte atat in tara, precum si in strainatate.

Daca pentru biletele externe se pot gasi reduceri de pana la 10%, in tara au mai ramas, in cele mai multe cazuri, pachetele foarte scumpe de pe Valea Prahovei, precum si locuri in pensiuni din tara, in zonele Maramures, Harghita, Bihor si Brasov.

„Evenimentul zilei" va prezinta rezultatele unui sondaj printre agentiile de turism, pentru a afla ofertele de ultim minut.

Unde mai sunt bilete

> Valea Prahovei - hoteluri de trei si patru stele, 3 nopti, preturi intre 10 milioane si 15 milioane lei vechi

> Poiana Brasov - hoteluri de patru stele, 5 nopti, preturi intre 23 milioane si 30 milioane lei vechi

> Bihor - pensiuni de trei stele, 4 nopti, 11 milioane lei vechi

> Bran - pensiuni de trei stele, minimum 4 nopti, intre 35 si 70 de euro pe noapte

> Harghita - hotel de patru stele, 3 nopti, 12 milioane lei

Revelion pe ultima suta de metri

Intre 5% si 10% din unitatile de cazare nu au fost inca rezervate

Cursa pentru locurile de Revelion mai tine pana in ajunul Craciunului, asa ca potentialii clienti sunt sfatuiti de operatori sa se grabeasca, intrucat graficul ofertelor se schimba in fiecare zi.

Chiar daca Valea Prahovei a fost si de aceasta data in topul preferintelor, si astazi mai pot fi gasite cateva locuri. Pretul acestora ajunge insa uneori pana la 600-800 de euro pentru un sejur de sase zile. „Revelionul romanesc a fost si anul acesta la mare cautare, astfel ca biletele care au mai ramas sunt dintre cele mai scumpe", afirma Cristian Mihai Balcescu, director la CMB Travel.

„Noi mai avem izolat cateva camere in hoteluri diferite, dar aici preturile depasesc 15 milioane de lei vechi pentru un sejur de trei zile. Totusi se intampla deseori ca unii turisti care au facut deja rezervari sa nu plateasca la timp sau sa anuleze comanda din diverse motive.

In aceste cazuri se mai pot gasi locuri si mai convenabile", ne-a declarat Narcis Seiceanu, director la Agentia Arrow International. Pentru cei care doresc o destinatie mai putin obisnuita, Agentia Oniro pune la dispozitie un sejur de trei nopti in statiunea Balvanyos, din Harghita. Pachetul costa 12 milioane de lei si include un program special, cu foc de tabara si vitel la protap.

Categoria preturi „mici"

Din cursa preturilor, castigator poate iesi turismul rural. Ofertele sunt destul de variate si pornesc de la 5 milioane pentru trei zile in Bihor, pana la 11 milioane pentru patru nopti in Moeciu. La cele mai multe pensiuni, turistii pot decide cate nopti vor petrece - cu conditia sa fie de la patru in sus -, la pretul de 35-70 de euro pe noapte cu demipensiune.

Locuri mai pot fi gasite si in Bucovina, in zona Ciocanesti, Dragomirna, Pojorata, Vatra Moldovitei si Vatra Dornei.

Oferte competitive in strainatate"Foarte multi turisti au preferat anul acesta sa petreaca Sarbatorile peste granita, astfel incat locurile s-au vandut foarte bine.

Mai avem libere doar bilete spre Malta - de la 377 de euro/ 5 zile, si spre destinatii exotice, cum ar fi Singapore, unde preturile sunt de 1.255 de euro pentru 11 zile", sustine Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours. Malta a fost anul acesta foarte solicitata, astfel incat ofertele speciale s-au epuizat.

„Noi am dat reduceri pentru cei care s-au inscris pana la 18 noiembrie si am oferit diverse excursii optionale si chiar mese. Mai avem cateva locuri, pentru cinci zile, la pretul de 234 de euro - apartament 2 stele, pana la 407 euro - hotel de patru stele cu demipensiune", afirma Mark Neville Farugia, directorul agentiei Malta Travel.

Printre destinatiile inca disponibile se numara si Praga, prin agentia CMB Travel, unde un sejur de 6 zile la hotel de 3 stele costa in jur de 300 de euro pentru o persoana. Butterfly Tourism a epuizat locurile pentru schi, dar mai are bilete pentru Cipru, unde pretul variaza intre 400 si 600 de euro pentru 6 nopti.

Orasul indragostitilor a pierdut teren. Incidentele care au avut loc in capitala Frantei luna trecuta au dus la scaderea drastica a cererilor turistilor romani spre aceste destinatii.

Pana acum, cererile se inmulteau de la an la an, devansand chiar cresteri ale numaruui de turisti pe destinatii exotice sau partiile de schi, insa anul acesta mai sunt locuri si pentru variantele mai ieftine, cu autocarul.

„In aceasta perioada oferim reduceri de 5% pentru pachetele de avion pentru Franta, atat pentru Paris, cat si pentru Nisa", spune Ciprian Enea, director de marketing la Agentia Romantic Travel.

Articol integral in EVZ