Senatorul UDMR sustine ca, pentru reprezentarea etnica din Romania, viitorul ar fi regionalizarea, dupa modelul german sau elvetian, astfel incit fiecare regiune sa aiba propriul Parlament. In acest timp, de la Bruxelles, premierul Tariceanu declara ca „Romania nu are de primit lectii de la nimeni cu privire la minoritati".

In mijlocul neintelegerilor dintre PD si UDMR pe marginea proiectului de statut al minoritatilor, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs aduce in discutie autoguvernarea regionala, un subiect mai controversat decit autonomia culturala.

El a participat recent la o intilnire a partidelor si organizatiilor etnice la Budapesta, unde s-au discutat mai multe solutii privind viitorul formatiunilor etnice. Printre participanti s-au numarat Partidul Bascilor, reprezentantii maghiarilor din Slovacia si ai hispanicilor din SUA.

In privinta viitorului UDMR in Romania, senatorul sustine ideea regionalizarii, a federalizarii, fapt care ar permite aparitia parlamentelor si a partidelor regionale. „Daca am avea un parlament ardelean, am avea o pondere mai mare acolo, ca si reprezentant al etniei maghiare", a declarat el.

Cu privire la statutul minoritatilor, Eckstein spune ca adoptarea Raportului Moscovici de catre Parlamentul European (PE) a facut ca promovarea acestui proiect legislativ sa devina o conditie a aderarii noastre. „Nu ne pot obliga, desigur, dar trebuie sa tinem cont de votul PE", crede senatorul UDMR. Raspunsul la problema ridicata de Eckstein a venit de la premierul Tariceanu, aflat la Bruxelles.

„Romania nu are de primit lectii de la nimeni in ceea ce priveste minoritatile, pentru ca nu este perceputa ca o tara care are restrictii in acest domeniu", spune Tariceanu, adaugind ca amendamentele la Raport au doar rol consultativ si nu implica obligatii.

Articol integral in Cotidianul