Liderii Uniunii Europene (UE) au acordat, sambata dimineata, statutul de tara candidata la UE Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, transmite Reuters. Anuntul i-a revenit premierului britanic Tony Blair, ca reprezentant al tarii care a detinut presedintia rotativa a UE.

Liderii UE, prezenti la Consiliul European, au laudat "progresul substantial" pe care l-a facut Macedonia in securizarea drepturilor minoritatilor si in implementarea Acordului de Stabilitate si Asociere, semnat cu Bruxelles-ul, dar au atras atentia asupra eforturilor ce trebuie depuse inainte ca Skopje sa fie considerata membra cu drepturi depline.

La Consiliul European s-au reiterat conditiile Frantei de a supune unei dezbateri extinderea Uniunii, care recent s-a marit la 25 de state si e pe cale sa le primeasca, oficial, pe Romania si Bulgaria in 2007.

In 1996 Macedonia devenea eligibila pentru accesarea fondurilor PHARE, iar in 2006 a fost prima tara din regiunea Balcanilor de Vest care semneaza Acordul de Stabilitate si Asociere, ce intra in vigoare de la 1 aprilie 2004.Prima misiune militara a UE, Concordia, devine operationala in 2003 in Macedonia.

In martie 2004 Macedonia aplica pentru a deveni membru UE, iar in 9 noiembrie 2005 Comisia Europeana recomanda acordarea statutului de tara candidate. Macedonia se alatura acum Croatiei si Turciei, care au devenit state candidate in luna octombrie.