Presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, a aratat, sambata, in cadrul dezbaterii "Anticoruptia la zi. Statul si societatea civila", ca in administratia publica exista o acuta lipsa de transparenta, in conditiile in care doar 4% din institutiile administrative ale statului au prezentat public rapoartele de activitate la finalul anului 2004.

Aceeasi situatie se preconizeaza si pentru finalul acestui an, iar lipsa de transparenta in administratie reprezinta un teren fertil pentru coruptie.

Presedintele SAR a sugerat a se opera de acum inainte cu prezumtia de vinovatie, "pentru ca orice fiinta este coruptibila in absenta unor mecanisme de control functionale."

Presedintele Traian Basescu a solicitat autoritatilor publice sa faca publice rapoartele anuale de cheltuire a banilor publici, obligatii stabilite prin lege.

Conform Legii 544/2001 privind liberal acces la informatiile de interes public, autoritatile publice sunt obligate sa dea din oficiu publicitatii un raport periodic de activitate, cel putin anual.

Desi actul normativ mentioneaza ca autoritatile care nu se supun reglementarilor vor fi sanctionate, inca nu exista un mecanism institutional care sa oblige administratia publica sa devina mai transparenta.

In administratia publica, nu se va reusi eradicarea coruptiei pe cale "judiciara," a mai spus Alina Pippidi, intrucat raspunderea disciplinara se intampla ocazional.

De aceea, Coalitia pentru un Parlament Curat sustine aparitia cat mai rapida a legii privind transparenta achizitiilor publice si a Agentiei de verificare a averilor functionarilor publici si a conflictului de interese.

Presedintele SAR a facut o comparatie cu Bulgaria, unde 80% din institutii au publicat un raport anual de activitate.

Vicepresedintelui SAR, Sorin Ionita considera ca absenta rapoartelor finale este cauzata de lipsa de pregatire a functionarilor.

Seful Statului a cerut Guvernului sa se asigure ca pentru anul 2005 aceste rapoarte vor fi elaborate si prezentate contribuabililor de catre toate institutiile care au primit bani alocati prin bugetul de stat.

La dezbatere participa reprezentanti ai guvernului, DNA-ului, societatii civile, jurnalisti, si seful statului, Traian Basescu.