Saptamina trecuta a fost dominata de temerea majora ca liderii europeni nu vor ajunge la un consens privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013. Incapatinarea Marea Britanii si controversele sterile de la Bruxelles, unde oficialii romani au fost prezenti cu titlul de invitati, lasau sa se intrevada o noua criza majora a UE, care ar fi afectat insa extrem de puternic si Romania. Nu a fost insa asa.

In ultima zi a summit-ului la virf al UE, partile au picat la intelegere, si perspectiva financiara a Uniunii a fost adoptata. Toata lumea a rasuflat usurata, si Romania cu atit mai mult. Si asta deoarece, dupa cum o spusese chiar Jose Manuel Barosso, o solutie apropiata de propunerea Marii Britanii ar fi afectat serios aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei.

Ca urmare a adoptarii versiunii franco-germane a bugetului, Romania va primi, numai din fondurile de coeziune, 21,9 miliarde de euro in perioada 2007-2013.

O alta veste buna pentru Romania a venit de la Madrid, Parlamentul Spaniei adoptatind Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.