Presedintele american, George W. Bush, a recunoscut ca si-a dat acordul scris pentru ca una din agentiile de informatii cele mai secrete, Agentia pentru Securitatea Nationala (NSA), sa intercepteze convorbirile telefonice ale unor cetateni americani.

"In primele saptamani ce au urmat atentatelor din 11 septembrie 2001 impotriva tarii noastre, am autorizat NSA, conform dreptului american si Constitutiei, sa intercepteze convorbirile internationale ale unor persoane cunoscute pentru legaturile lor cu Al-Qaida si cu alte organizatii teroriste", a declarat presedintele Bush intr-o alocutiune radiotelevizata .

Practica este, potrivit lui Bush, una "obisnuita" in cadrul programului american de prevenire a unor noi atacuri teroriste asupra SUA. De altfel, a comentat presedintele american, ascultarea telefoanelor in scopul mentionat, este in conformitate cu legislatia americana.

"Procedurile pe care le-am autorizat au ajutat la detectarea si la impiedicarea unor posibile atentate in SUA si in strainatate", a asigurat George W. Bush. Aceasta este justificarea pentru existenta "unui program foarte secret, esential pentru securitatea nationala" a SUA. "Presedintele Bush a facut totul pentru a apara SUA", a intarit ministrul de externe american, Condoleezza Rice.

Declaratiile lui George W. Bush survin in urma publicarii unui articol in cotidianul "New York Times", in care se spune ca presedintele american a semnat in 2002 un ordin ce permitea NSA sa spioneze convorbirile telefonice si corespondenta electronica din SUA catre strainatate, fara a solicita in prealabil un mandat din partea justitiei.

"Am reautorizat acest program de peste 30 de ori de la atentatele din 11 septembrie", a recunoscut presedintele Bush.

Articol integral in Adevarul