Banca Nationala a Romaniei estimeaza un grad de intermediere financiara de 21 la suta, pentru luna decembrie 2005, potrivit unei analize publicate de BNR. Ponderea creditului acordat populatiei, in structura creditului neguvernamental, a crescut in primele opt luni ale anului cu 6,1 procente, ajungand sa reprezinte o treime din totalul creditului neguvernamental.

Imprumuturile acordate populatiei au ajuns la un nivel comparativ cu cele pentru productie si investitie, contractate de companii. Populatia s-a imprumutat, in primele opt luni, cu 81.861 milioane RON, in timp ce companiile s-au imprumutat cu 141.264 milioane RON pentru productie si 111.982 milioane RON, pentru investitii.

Componenta in lei a creditului neguvernamental este predominanta, in ceea ce priveste creditul ipotecar sau imobiliar. Acesta a avut ponderi intre 90,2 la suta, in ianuarie, si 91,7 la suta, in lunile iunie, iulie si august, din totalul creditului ipotecar sau imobiliar contractat. Creditul de consuma ajuns la 74 la suta, in totalul creditului acordat populatiei, mai precizeaza analiza BNR.