Numarul solicitarilor de eliberare de raporte de credit efectuate de banci in decembrie va fi pana in 400.000, fata de 138.000 in aceeasi luna din 2004, ne-a declarat directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. Biroul de Credit gestioneaza baza de date a clientilor rau-platnici raportati de 21 de banci, trei societati financiare si o societate de leasing.

Totodata, aceste societati au si dreptul de a interoga baza de date a Biroului pentru a vedea comportamentul financiar al celor care le solicita imprumuturi. "Recordul de consultari zilnice a fost inregistrat pe 12 decembrie a.c., cand numarul de cereri de rapoarte de credit a fost de aproape 22.000", afirma Epure.

In prima jumatate a acestei luni, numarul celor care au solicitat un credit a ajuns la 219.000 de persoane fizice.

Febra sarbatorilor incepe in noiembrie

"Atat in 2004, cat si in acest an, febra sarbatorilor a inceput pe 15 noiembrie", afirma directorul general al Biroului de Credit. Luna trecuta, institutiile financiare au solicitat 378.000 de rapoarte de credit despre potentialii clienti, de 3,2 ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent.

Cresterea numarului de cereri de credit este astfel cu 22% fata de octombrie a.c., cand totalul acestora a fost de 309.000. In acelasi timp, in decembrie, numarul celor care au dat buzna la ghiseele bancilor sau la cele ale magazinelor va creste cu pana la 30% fata de luna octombrie 2005.

Bancile se bat in oferte speciale

Acest an s-au remarcat si primele oferte de sarbatori ale institutiilor bancare cu reduceri substantiale (cel putin aparent) de dobanda, in randul carora intra si creditul cu dobanda de 0% de la Raiffeisen Bank. Prima banca din sistem, BCR, a lansat oferta de imprumuturi la dobanzi promotionale inca de la mijlocul lunii noiembrie.

Astfel, dobanzile practicate la creditele de nevoi personale nenominalizate au fost reduse, pana la 1 anuarie 2006, la 9,5% in cazul imprumuturilor pe termen lung, respectiv la 10% la cele pe termn mediu si lung. La acelasi tip de credite, dar acordate in valuta, dobanzile au fost reduse pana la 8,4% pentru cele contractate pe termen scurt, respectiv 8,9% in cazul celor pe termen mediu si lung.

Tot in aceasta categorie a ofertelor de dobanzi promotionale se incadreaza si promotia Banc Post: dobanzile practicate la creditul de nevoi personale nenominalizate sunt reduse la 11,75%. Alte institutii bancare nu au mizat pe reducerea temporara a dobanzilor, ci pe lansarea de mari promotii.

In aceasta categorie intra BRD-GSG, cu promotia pe care oficialii bancii au descris-o ca fiind cea mai mare de pe piata autohtona. Premiile puse la bataie de BRD sunt de 1.000 euro pe zi, un premiu de 50.000 euro si bilete la campionatele mondiale.

Articol integral in Gardianul