Dupa doua zile de dezbateri aprinse si de nego-cieri intre "grei" asupra bugetului Uniunii Europene pe perioada 2007-2013, participantii la reuniunea Consiliului European de iarna, desfasurata la Bruxelles, au ajuns la o formula de consens care avantajeaza Romania.

Astfel, tara noastra va primi 29,1 miliarde de euro in perioada mentionata pentru proiecte de dezvoltare rurala si infrastructura. (Articol integral in Romania Libera)

Oferta este valabila pentru situatia in care Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007. Bugetul total al Uniunii pentru 2007-2013 va fi de 862,4 miliarde de euro.

Cele 29,2 miliarde de euro disponibile pentru Romania in primii sapte ani dupa aderare pot fi accesate doar pe baza unor proiecte bine facute (Articol integral in EVZ)

Chiar daca, in noua sa formula, bugetul pe 2007-2013 e minimalist, principiul solidaritatii a fost restabilit. Sintetizand cel intamplate sambata, s-ar putea spune ca fiecare dintre actorii principali a cedat, cate putin, in folosul general. Noile tari membre ies mai bine decat s-ar fi asteptat, principalul merit al acordului fiind acela de a permite finantarea pe mai departe a Europei largite.

O situatie valabila si pentru Romania si Bulgaria, care isi vad reconfirmata perspectiva aderarii la 1 ianuarie 2007. Raman insa in suspensie o serie de probleme si nemultumiri care nu pot fi ignorate, asa cum observa, de pilda, Guenther Verheugen, fostul comisar pentru extindere, intr-un interviu acordat publicatiei germane ,Focus".

In esenta, Verheugen avertizeaza asupra unei euforii premature, atragand atentia ca pericolul unei crize nu a trecut definitiv. Ramane acum de vazut ce atitudine va adopta Parlamentul European, caruia ii revine cuvantul final. (Articol integral in Adevarul. )