Ministrul justitiei, Monica Macovei, a spus in emisiunea Romania la Raport la Radio Mix ca, in situatia in care va cere demiterea procurorului general Ilie Botos, iar presedintele nu o va semna "fiecare isi va lua raspunderea. Eu pe a mea si presedintele pe-a lui si gata. Niciunul nu fuge de raspundere".

Intrebata de realizatoarea emisiunii, Andreea Pora, cum apreciaza activitatea procurorului general, ministrul a spus:

"Nu sunt foarte multumita de activitatea procurorului general. Si din afara imi dau seama ca nu se vede ca ceva foarte pozitiv activitatea lui. Cand se va face evaluarea, vine raportul pe an si eu o sa iau o decizie in ce ma priveste: sesizez sau nu pe presedinte pentru revocare", a spus Monica Macovei.

Raspunsul vine ca urmare a declaratiei presedintelui Traian Basescu, care a spus ca desi Ilie Botos nu are "profilul perfect al procurorului general", ca sustine "mentinerea unor persoane in diverse functii" si ca nu este adeptul "schimbarii imediate a tot ce-a lasat vechea guvernare".

Cu toata divergenta de opinii dintre Traian Basescu si Monica Macovei cu privire la demiterea lui Ilie Botos, ministrul Justiei a afirmat ca se intelege mai bine cu presedintele decat cu primul ministru.

Un raspuns clar privind revocarea din functie a lui Ilie Botos, ministrul Justitiei il va da dupa raportul anual al procurorului general din ianuarie si dupa finalizarea evaluarii. Intrebata care sunt criteriile dupa care va fi analizata activitatea lui Botos, Monica Macovei a spus ca in evaluare "vor atarna toate solutiile, procentul pe solutii".

"O sa ne uitam la cate trimiteri, cate NUP-uri, cate declinari. Vad ca declinarile conteaza iarasi foarte mult. Am constatat la sectia asta a 2a. Daca tii dosarul asta si dupa aia il declini, i-ai facut cruce, l-ai omorat. De ce l-ai tinut daca nu erai competent. Mi se pare chiar mai grav decat NUP-urile", a comentat Monica Macovei.

CSM a terminat investigatia in cazul "casei parintilor ministrului Macovei"

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca jurnalistii stiau ca in procesul privind casa parintilor sai mai era implicat cineva si nu au scris acest lucru, iar "pilele puteau veni si din alta parte".

Intrebata de realizatoarea emisiunii Romania la Raport de la Radio Mix, Andreea Pora, in ce stadiu se afla dosarul, ministrul a raspuns ca "CSM si-a terminat investigatia, iar DNA o verifica".

"In acel proces mai era cineva implicat nu numai parintii mei. Durerea mea este alta, ca sunt ziaristi care au stiut tot timpul asta. Eu n-am stiut. Eu foarte tarziu am aflat. Au stiut tot timpul asta si n-au scris. Au preferat sa dea in mine", a afirmat Monica Macovei.

Esecul ministrului Monica Macovei este rezistenta CSM la reforma

Ministrul Justitiei sustine ca "nu toti judecatorii si procurorii vor reformarea sistemul judiciar". In emisiunea Romania la Raport, Monica Macovei a afirmat ca judecatorii CSM iau decizii pripite, ca, desi "prin lege au activitate permanenta", ei vin o singura zi pe saptamana sa-si rezolve problemele.

Asa se face ca peste 40 de interviuri ale candidatilor la magistratura s-au dat intr-o singura zi, intrebarile nu au fost pregatite dinainte si "lucrurile se fac in graba". Ea considera drept un esec profesional "rezistenta judecatorilor si a procurorilor", dar este convinsa ca atitudinea lor nu va putea bloca reforma Justitiei, insa, cu siguranta, o va incetini.

"Conflictul dintre mine si CSM e firesc, pentru ca eu sunt acel agent care trage repede de reforma, ei sunt conservatorii care trag inapoi si era inevitabil un astfel de conflict. Ei ne pot impiedica sa-l parcurgem repede, asta-i tot, dar nu sa nu-l parcurgem niciodata", a afirmat Monica Macovei.

Raportul de tara din octombrie privind Justitia este un capitol trecut la rubrica succeselor de catre Monica Macovei.

"Succesul cel mare este raportul Comisiei Europene din octombrie 2005, unde se spune foarte clar: progrese foarte mari, impresionant, a spus si Olli Rehn. Si asta se datoreaza acelor modificari legislative si nu numai", a declarat Monica Macovei.

Ministrul sustine ca este pentru prima data cand Banca Mondiala aloca bani pentru renovarea sediilor de instanta, iar suma obtinuta este semnificativa.

Monica Macovei: As fi tipat la inchiderea "dosarului stenogramele"

Ministrul Justitiei, Monica Macovei este multumita de felul in care a organizat Daniel Morar activitatea in DNA, pentru ca a adus "oameni care sa lucreze, ca multi din cei vechi nu prea mai aveau chef de lucru". In emisiunea Romania la Raport, ministrul a afirmat ca la DNA "lucrurile se misca, apar dosare noi".

La intrebarea Andreei Pora cu privire la acuzatiile pe care ONG-urile le-au adus lui Daniel Morar, potrivit carora acesta a "lucrat superficial" in cazul "dosarului stenogramelor", Monica Macovei a spus ca nu s-a implicat in anchetele DNA, dar "ar fi tipat" daca ar mai fi fost presedinta APADOR-CH la inchiderea cercetarilor.

"DNA-ul si-a facut cum a vrut cercetarile, a chemat pe cine a vrut. Nu am intrebat cum fac cercetarile, nici ce solutii dau. M-a durut si pe mine ce am citit in presa, dar n-am zis nimic. As fi tipat daca eram inca presedinta APADOR sau oriunde in societatea civila", a afirmat Monica Macovei.

Comenteaza pe forum