Aparitia, saptamana trecuta, in cotidianul "Curentul", a unui articol referitor la nerespectarea legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati de catre Corpul Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a starnit reactia unor membri ai acestei bresle.

Asa cum era de asteptat, o serie de experti contabili si judiciari au confirmat dezvaluirile din "Curentul", conform carora CECCAR functioneaza ilegal, dupa anumite norme interne care incalca legislatia privind organizarea si functionarea acestei profesii liberale.

Zeci de experti contabili si judiciari ii acuza pe sefii CECCAR ca, pentru a ascunde incalcarile legii, au desfiintat ilegal mai multe consilii ale filialelor Corpului care sustineau respectarea actelor normative privind organizarea activitatii de expertiza contabila.

Gheorghe Dumitru - expert, il acuza direct pe presedintele CECCAR, Marin Toma, ca impreuna cu o serie de "acoliti" au dispus ilegal desfiintarea Consiliilor filialelor Constanta, Alba, Bacau si Neamt, imediat dupa ce membrii acestora s-au opus aprobarii unor norme ilegale ale Biroului Permanent al Consiliului Superior, promovate si supuse spre aprobare de Marin Toma.

Primul care a luat pozitie vizavi de incalcarea de catre conducerea CECCAR a legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati a fost Gheorghe Dumitru - profesor universitar doctor si expert in cadrul CECCAR, filiala Constanta.

Prin intermediul unei scrisori remise cotidianului nostru, Gheorghe Dumitru sustine ca detine o serie de dovezi care demonstreaza "multe nelegalitati si abuzuri ale domnului Toma Marin, presedintele Consiliului Superior, care au adus mari prejudicii profesiilor liberale de expert contabil si de contabil autorizat".

"Datorita faptului ca m-am opus unor norme ale Biroului Permanent al Consiliului Superior, promovate si supuse spre aprobare de catre presedintele Toma Marin, acesta a desfiintat Consiliul filialei CECCAR Constanta si implicit functia de presedinte al filialei.

Incepand cu luna iulie 2004, sase membri ai Consiliului filialei ne-am judecat cu Biroul Permanent CECCAR pe diverse niveluri si am obtinut castig de cauza. Recent, mai precis in data de 07.12.a.c., Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti a respins ca nefondat recursul formulat de CECCAR Bucuresti impotriva sentintei date de Curtea de Apel Constanta (dosarul nr. 1499/2005).

In aceeasi situatie se afla si filialele CECCAR din judetele Alba, Bacau si Neamt, unde au fost desfiintate consiliile filialelor, pentru faptul ca presedintii acestora s-au opus unor norme, impuse de presedintele Toma Marin si aprobate de organele superioare de conducere ale CECCAR, in afara Legii si Regulamentului nostru de organizare si functionare", afirma Gheorghe Dumitru.

Extrem de acid, acesta a insistat pe faptul ca Marin Toma a "pastorit" inclusiv desemnarea ilegala in anumite expertize judiciare a unor experti CECCAR care nu ar fi putut sa desfasoare legal aceasta profesie liberala.

Articol integral in Curentul