Clientul poate fi despagubit de societatea de brokeraj daca i s-a introdus un ordin eronat privind pretul sau cantitatea de actiuni.

Daca nu ai suficiente idei atunci cand iti construiesti un portofoliu de actiuni poti cere sfatul brokerului, dar trebuie sa stii ca nu vei fi despagubit daca recomandarile primite te fac sa pierzi bani in loc sa castigi. In schimb, in cazul introducerii unor ordine gresite, SSIF iti va acoperi paguba.

De exemplu, daca brokerul introduce din greseala un ordin de cumparare cu o cantitate mai mare de actiuni sau la un pret mai mare decat cel indicat (nu poate gresi totusi ordinul de marime datorita variatiei maxime zilnice de 15% a cotatiilor), sau daca uita sa introduca in piata ordinul clientului, societatea de brokeraj va indrepta eroarea acestuia, urmand sa-i impute prejudiciul.

Ce se intampla daca societatea refuza sa faca acest lucru? Te poti adresa Camerei Arbitrale a BVB, asociatiei profesionale a brokerilor (ANSVM) si, daca situatia nu se rezolva pe cale amiabila, CNVM, care are puterea de a sanctiona SSIF.

In general, relatia cu brokerul este bazata pe incredere, iar un client mai vechi poate ajunge sa dea ordine de cumparare si fara sa aiba toti banii in cont.

Cum decontarea la bursa dureaza trei zile lucratoare, poti aduce restul sumei in interiorul acestui interval. Au existat insa si cazuri in care clientul a uitat sau pur si simplu nu a mai avut de unde sa aduca suma respectiva ( "decontare ratata").

Cine ii protejeaza pe brokeri in aceste situatii? Nici o grija, brokerul are grija sa-si acopere riscurile. Daca actiunile achizitionate cresc, societatea accepta in unele cazuri o alimentare de cont si in a treia zi dupa achizitionarea lor. Daca incep imediat sa scada, brokerul ti le va vinde inca de a doua zi daca nu ai adus banii.

CNP de actionar

Nu poti vinde "cuponul Vacaroiu" fara un extras de cont de la societatea de registru unde compania isi tine evidenta actiunilor. Atentie! Il primesti personal si trebuie sa ai grija pe ce maini intra, cine il detine putand sa vanda actiunile.

Aticol integral in Banii Nostri