Controversatii oameni de afaceri Vasile si Dumitru Crestin sunt in atentia Departamentului National Anticoruptie, in acelasi dosar in care au fost arestati ofiterii Paltanea si Bucur

Coloneii SRI in rezerva Corneliu Paltanea si Daniel Bucur vor sta in arest 29 de zile, dupa ce recursul lor a fost respins de Curtea de Apel Militara Bucuresti. Procurorii au aratat ca cei doi au sustras combustibil „la lumina zilei", cu masini si oameni ai SRI.

In afacere este implicat si Vasile Crestin, acesta declarand in exclusivitate pentru EVZ ca este audiat in dosar in calitate de invinuit. „Am fost chemat la audieri in calitate de invinuit, pentru ca a declarat cineva ca eu dadeam bani care ajungeau la seful SRI Prahova. Dar eu ma consider nevinovat: nu am dat bani la nimeni si nu am sustras combustibili din Astra", a afirmat Crestin.

In perioada 1996-2001, Corneliu Paltanea a fost comandantul unitatii SRI Prahova, iar Daniel Bucur, adjunctul sau. Cei doi sunt acuzati de luare de mita, instigare si complicitate la infractiuni.

Procurorii DNA sustin ca, intre anii 1993-2001, ofiterii prahoveni au primit peste 15 miliarde de lei pentru ca au ascuns informatii referitoare la afaceri ilegale cu produse petroliere desfasurate in cadrul rafinariei Astra Romana, unde au participat si la sustragerea a peste 340 de tone de combustibili.

Preludiul unei „prietenii de lunga durata"

Arestarea celor doi fosti sefi ai SRI Prahova are dedesubturi incendiare. Un prim indiciu a fost dat de afaceristul Mihai Florin, cel care din 2002 a bombardat institutiile statului cu plangeri penale impotriva ofiterilor arestati, dar si a magistratilor George Muscalu si Constantin Placinta.

Florin sustine ca magnatul Ioan Niculae a preluat rafinaria Astra Romana „cu ajutorul ofiterilor SRI Corneliu Paltanea, Daniel Bucur si Gheorghe Dumitrache, dar si cu capusele rafinariei, cum ar fi firmele fratilor Crestin".

Cand Niculae a devenit proprietarul Astra Romana, misteriosii oameni de afaceri Vasile si Dumitru Crestin inca figurau in actionariatul acesteia, detinand un pachet minoritar, la care au renuntat la sfarsitul anului 2002. Cei doi au dezvoltat un puternic imperiu financiar, cladit pe tranzactiile cu produse petroliere provenite de la rafinariile ploiestene, printre care si Astra Romana. Vasile Crestin insa face pe niznaiul.

„Nu mai lucrez de patru ani cu Astra si tot ce am facut acolo au fost niste lucrari de constructii. Doar cand nu aveau bani sa ma plateasca imi mai dadeau cate o cisterna de motorina, dar foarte rar", a spus Crestin pentru EVZ.

Parteneri in Germania

Relatiile dintre fratii Crestin si Corneliu Paltanea sunt de notorietate in lumea petrolistilor, inca din vremea in care acesta din urma conducea unitatea SRI Prahova. La scurt timp dupa ce ofiterul a trecut in rezerva (2001), prietenia sa cu fratii Crestin s-a oficializat, si activitatile lor comerciale au devenit vizibile.

Insa nu in tara, ci tocmai in Germania, in orasul Peterhausen, din landul Bavaria.

Paltanea s-a asociat cu Vasile Crestin in firma CSP Import, Export Und Verwaltung GmbH, profilata pe import-export de instalatii hidrotehnice, materiale de constructii, marfuri electrice etc. Vasile Crestin este actionarul majoritar al companiei, in timp ce Paltanea are 10%.

Restul se imparte intre neamtul Karl Wilhelm Schweitzer si romanii Grigore Miu si Catalin Odea. Acestia din urma au preluat un procent semnificativ din compania Rocas, infiintata de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.

„Eu pe Paltanea l-am cunoscut prin fostul consilier de la Astra, Lucian Iordanescu, care mi l-a recomandat. E adevarat ca mi-am facut o firma in Germania cu Paltanea, dar mie mi-a spus ca nu mai functioneaza, eu nu am luat niciun ban de acolo", a mai spus Crestin. Cu toate acestea, firma germana are o cifra de afaceri de 250.000 de euro.

„Operatiunea Mesteacanul"

Una dintre piesele importante ale suveicii petroliere, dezvoltata de cei doi frati este firma Mesteacanul Agricultura Servicii SA, controlata 100a de Vasile Crestin.

Afaceristul Mihai Florin ne-a declarat: „Eu l-am auzit pe Marian Fatu (fostul comisar-sef al Garzii Financiare Prahova, actual director al Directiei Judetene de Finante - n.r.) cand spunea ca nu poate sa controleze firma Mesteacanul pentru ca apartine SRI. Mesteacanul are un punct de lucru in incinta rafinariei Astra Romana, cu care are relatii contractuale. Au avut tot felul de lucrari acolo, dar, in general, intermediau carburanti".

Florin mai povesteste si ca l-a auzit pe Vasile Crestin laudandu-se ca participa la vanatorile organizate de Ioan Niculae, patronul rafinariei Astra Romana, alaturi de ofiterii SRI Paltanea si Bucur, dar si de procurorul Gheorghe Muscalu. Acesta din urma este finul unui alt colonel SRI din brigada lui Paltanea: Gheorghe Dumitrache.

Plutonierul de Securitate, consilierul lui Seres

Un alt personaj cu trecut „glorios" in structurile informative, dar important in afacerile fratilor Crestin este Dumitru Saitoc, fost administrator al firmei Scandia Sibiu, patronata de fratii Dumitru si Vasile Crestin si de Cristian Burci, patronul postului de televiziune Prima TV. Saitoc este in acest moment consilierul personal a ministrului economiei, Codrut Seres.

Numele sau se regaseste in consiliile de administratie ale unor societati strategice: Hidroelectrica SA si Electrica Serv SA. Saitoc presteaza pentru fratii Crestin din pozitia de administrator al firmei Protan, unde a fost chiar director general. Protan este controlata, la randul ei, de o suveica de societati ale Crestin-ilor si ale mogulului media, Cristian Burci.

Prima plangere penala facuta de Mihai Florin impotriva sereistilor prahoveni a fost depusa la PNA in 2002. In mod dubios, in timpul mandatului lui Ioan Amarie, PNA nu a reactionat in acest caz, arestarea fiind facuta de actualul DNA, condus de Daniel Morar.

Coincidenta sau nu, fostul procuror-sef Amarie nu este strain de reteaua lui Paltanea.

Articol integral in EVZ