Liderii PNL si PD se conformeaza dorintei lui Traian Basescu si iau in serios ideea fuziunii, scrie EVZ. Liberalii si democratii s-au gindit chiar sa comande sondaje pentru a vedea cam care ar fi ponderea in conducerea noii formatiuni, scrie Cotidianul. Cei de la Romania Libera cred insa ca liberalii nu au hotarat sa fuzioneze cat mai repede cu PD, ci, dimpotriva, sa ingroape cat mai adanc subiectul.

Liderii PNL si PD iau in serios ideea fuziunii

Sefii Aliantei D.A. se conformeaza dorintei lui Traian Basescu privind fuziunea PNL si PD. Desi ideea are adversari numerosi in ambele tabere, liderii celor doua partide si-au declarat ieri intentia de a pune in practica indicatiile prezidentiale anul viitor.

Ei au decis sa comande un sondaj de opinie atat in randul simpatizantilor Aliantei, cat si in cel al electoratului, in ansamblu, pentru a vedea cata sustinere populara are ideea fuziunii.

Tema fuziunii a fost introdusa pe ordinea de zi de ieri a conducerii PD, desi Emil Boc declara recent ca subiectul nu este de actualitate. Boc a afirmat, dupa sedinta Biroului Permanent National, ca apelul presedintelui „va avea un impact important si va grabi discutiile dintre cele doua partide privind fuziunea, pentru ca mesajul vine de la copresedintele fondator al Aliantei".

El a mai anuntat ca va propune liberalilor un calendar al discutiilor pe aceasta tema.

Presedintele PD s-a declarat convins ca o decizie privind fuziunea „intr-un sens sau altul" va fi luata de cele doua formatiuni „in prima parte a anului viitor". (Articol integral in EVZ)

Conform sondajelor recente, PNL pare in dezavantaj

Ca si cei de la PD, si liberalii s-au gindit sa faca niste sondaje mai intii, dar nu cu scopul de a vedea ce crede populatia despre fuziune, ci pentru a stabili exact ponderea celor doua partide la impartirea functiilor de conducere. Conform sondajelor recente, PNL pare in dezavantaj, raportul intre cele doua partide fiind de 2:1.

Liberalii ar prefera ca noua formatiune sa aiba o structura federativa, ajungind astfel la vorba lui Valeriu Stoica.

Liberali cu vechime, Mircea Ionescu Quintus si Radu Cimpeanu au protestat fata de aceasta idee, cel din urma amenintind chiar cu demisia. Tariceanu insusi si-a exprimat indoiala ca PD chiar crede in ideea fuziunii. (Articol integral in Cotidianul)

Liberalii au decis sa ignore fuziunea cu PD

Cum era de asteptat, dupa ce Traian Basescu a criticat duminica nerealizarea fuziunii dintre PNL si PD, liberalii au luat ieri decizii in consecinta. Nu au hotarat sa fuzioneze cat mai repede cu PD, ci, dimpotriva, sa ingroape cat mai adanc subiectul.

In sedinta Biroului Politic al PNL, premierul Tariceanu le-a spus liderilor liberalilor ca "era de datoria presedintelui Traian Basescu sa spuna ce a spus in legatura cu fuziunea, dar asta nu inseamna ca afirmatiile sale trebuie luate ca pe un ordin de partid".

Mai mult chiar, Tariceanu le-a dat el liberalilor un ordin de partid, si anume acela de a nu comenta sub nici o forma subiectul fuziunii daca sunt intrebati de presa.

In plus conducerea PNL a stabilit ca strategie pentru satisfacerea doleantelor prezidentiale, pe principiul "sa ne facem ca lucram", ca pe parcursul anului 2006 filialele partidului sa fie chestionate in legatura cu posibila fuziune, astfel incat lui Tariceanu sa nu i se poata reprosa ca nu face nimic, dar nici sa nu se intample nimic concret in demersul unificarii cu PD.

(Articol integral in Romania Libera)

Comenteaza pe forum