Bilantul primului an de guvernare al Aliantei a fost prezentat la Palatul Parlamentului in prezenta presedintelui Basescu - dar in absenta celorlalti participani la Coalitie, UDMR si PC. Fiind vorba de primul an de guvernare pesemne ca UDMR si PC n-au fost citate intrucat UDMR era deja la al 9-lea an de guvernare consecutiva iar PC la al doilea guvern consecutiv.

Cum era de asteptat, premierul Tariceanu a punctat reusitele si a recunoscut unele greseli: pierderea bataliei pentru presedintiile Parlamentului, exprimarea nefericita la adresa unor sinistrati din Timis si "lasarea impresiei" ca ar avea un conflict cu dl Basescu.

Or, a subliniat premierul, in realitate "Basescu si Tariceanu formeaza o echipa" unde se schimba "argumente pasionate si oneste". Al naibii de pasionate uneori. Alteori, nu se schimba nimic - nici intre cei doi si nici in jur.

Cu aceasta ocazie, dl Tariceanu a facut si bilantul guvernarii PSD: "minciuni, coruptie, propaganda, cumpararea favorurilor, abuzuri, clientelism, politizare si pesedizare" - lucru care l-a iritat pe dl Nastase.

Desi vorbea despre "dezastruoasa guvernare CDR" chiar si in ultimul sau bilant, dl Nastase a considerat ca Alianta a produs "o cascada de insulte si minciuni" motiv pentru care PSD "ar putea inceta orice dialog politic cu reprezentantii puterii". Si cu ai sai? Caci dnii Vacaroiu si Nastase sunt la putere.

Ba chiar, in duminica respectiva, conduceau tara intrucat presedintele si premierul plus o parte din guvern plecasera la Sankt Petersburg pentru finala mondiala de handbal feminin.

Dimineata insa, incercand sa-si aleaga cuvintele "ca sa nu stresez Constitutia si nici pe cei ce asista", dl Basescu a reusit totusi sa-i streseze pe aliati amintindu-le ca au restante in reforma administrativa, ca nu sunt imuni la traficul de influenta, ca lipsesc de la votarea propriilor legi si uita ca "proiectul" Aliantei este fuziunea.

Considerand guvernul Tariceanu "cel mai bun guvern din ´90 incoace", dl Basescu le-a atras atentia celor care-l ameninta ca nu-l mai sustin: "supus va informez ca aveti alegeri legislative cu un an inainte". Nesupus, dl Orban avea sa replice ulterior ca "prezenta dlui Basescu la bilantul guvernarii a fost profund neconstitutionala".

Atunci ori invitatiile dlor Tariceanu si Boc au fost profund neconstitutionale ori dl Orban e slab de Constitutie. Aliatii mai vanjosi s-au concentrat pe "ursul pesedist" cum i-a zis dl Flutur. Fugi cu ursul, Fluture. Pana una - alta, ursul este protejat de lege.

Inclusiv de legea restructurarii CSAT, pritocita in taina la Cotroceni, unde conducerea va fi amestecata: Basescu, Vacaroiu, Nastase si Tariceanu. Adio, tepe! Ne intalnim la tapi ispasitori.