Domnule ministru, poate fi considerat 2006 anul privatizarilor in sectorul IT&C?

Avem pe agenda trei mari proiecte de privatizare. Vom incepe cu listarea pe Bursa a actiunilor detinute de stat la Romtelecom. E vorba de 46% din pachetul de actiuni detinut de stat la aceasta companie, din care 20% va fi transferat la Fondul Proprietatea.

Noi am lansat un proces de listare pe piata de capital pentru 26%. Suntem in faza de selectie a consultantului international ce ne va asista in cursul acestui IPO (emisiune primara de actiuni - n.r.) pentru Romtelecom. Preconizez ca in prima jumatate a anului 2006 sa putem iesi pe Bursa cu primul pachet de actiuni ale statului la Romtelecom.

S-a facut o evaluare a actiunilor detinute inca de stat? Exista voci care sustin ca si Romtelecom, asemenea celor doi operatori care domina piata telefoniei mobile, ar valora tot doua miliarde de euro. Exista un studiu care sa arate valoarea companiei?

Tocmai asta este sarcina consultantului: sa faca o astfel de evaluare si sa initieze procesul de listare.

Veti lista actiunile doar pe piata de capital romaneasca sau si pe alte burse?

Urmeaza sa ne propuna consultantul. Eu mi-as dori sa se faca listarea si pe alte burse. Tot in 2006 preconizam sa incepem privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii SA redenumita Radiocom, la care statul este actionar unic.

Am lansat si aici procesul de selectare a consultantului. In acest caz, eu preconizez mai multe faze de privatizare, dar, evident, acestea vor fi analizate, iar propunerea finala va fi facuta de consultantul international. Intr-o prima faza, mi-as dori atragerea unui investitor strategic, dupa care, probabil, va urma o listare pe Bursa si la aceasta companie.

Dar pentru Posta Romana cand va incepe si cum se va sfarsi privatizarea? Suntem printre putinele tari europene care si-au scos la vanzare actiunile Postei.

Privatizarea Postei cu siguranta nu se va finaliza in 2006, intrucat este un proces complex, ceva mai lung.

Care sunt etapele aici?

Posta Romana va trece mai intai printr-un proces de restructurare. Asa am si lansat selectia consultantilor: un consultant pentru restructurare in vederea privatizarii si un consultant pentru a ne asista la privatizare. Trebuie sa atragem fonduri pentru aceasta companie, ca sa putem retehnologiza si dezvolta afacerile sale.

De ce este nevoie de fonduri suplimentare si asistenta la Posta Romana? Am vazut ca a inceput sa obtina un profit frumusel… In momentul de fata, daca tinem cont de dimensiunile tarii, numarul populatiei si cifra angajatilor companiei, Posta deruleaza o cifra de afaceri mult mai mica decat posibilitatile pe care ar trebui sa le aiba.

Acesta este motivul principal. Iar investitiile ce trebuie angajate in acest sens nu pot fi facute de statul roman sau de o companie detinuta de stat. Pe de alta parte, cred ca este nevoie de un alt management, profesionist, care sa duca la o profesionalizare si o eficientizare a activitatii. Este evident faptul ca sunt adeptul managementului privat.

Restructurarea de care vorbeati seamana un pic cu redefinirea SNP, pe model Petrom-Petromservice. Cei care au initiat-o s-au gandit la externalizarea unor activitati, in care sa fie implicat personalul disponibilizat?

Nu s-a desprins nici o activitate, nu pot sa ma exprim asupra ideilor altora, nu stiu care au fost driver-ele acestei idei. Eu pot sa va spun ca nu s-a externalizat nici o activitate si tot ce urmeaza se va face doar pe baza raportului si propunerilor consultantului selectionat pentru restructurarea companiei.

In esenta insa, va spun ca externalizarea nu trebuie privita ca un aspect negativ sau care dau-neaza companiei, dimpotriva, poate fi un lucru foarte avantajos daca si constructia este trainica si viabila.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara