Parlamentul aniverseaza, marti, 16 ani de la Revolutie si comemoreaza victimele din Decembrie '89, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere, transmisa in direct de postul national de televiziune.

Potrivit hotararii Birourilor Permanente, fiecarui grup parlamentar i-au revenit zece minute pentru declaratii si a luat cuvantul un singur reprezentant din cele doua grupuri ale fiecarui partid parlamentar.

Vorbitorii au adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru libertatea si castigarea democratiei poporului roman, dar si-au exprimat si dezamagirea ca tinerii de azi nu stiu ce a reprezentat Revolutia din Decembrie 1989 pentru istoria Romaniei. Parlamentarii au tinut si un moment de reculegere pentru eroii martiri ai Revolutiei.

Sesiunea aniversara s-a incheiat cu putin timp inainte de ora 11. Sedinta comuna continua cu alte subiecte de pe ordinea de zi, urmand a se incheia in jurul orei 21.

La sedinta comuna sunt invitati presedintele Traian Basescu, primul ministru Calin Popescu Tariceanu, reprezentanti ai Guvernului, ai corpului diplomatic si ai asociatiilor de revolutionari.

Dupa incheierea sesiunii aniversare, premierul a prezentat raportul "Pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - prioritate a Guvernului Romaniei in 2005. Progresele obtinute, drumul de parcurs". Dupa prezentarea, plenul reunit va dezbate pe marginea acestuia.

Seful statului s-ar putea alatura parlamentarilor doar spre seara, cand se va incheia vizita sa oficiala in Regatul Hasemit al Iordaniei.