Anul 2005 a fost cel mai fructuos pentru procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, a concluzionat premierul Calin Popescu Tariceanu in raportul "Pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - prioritate a Guvernului Romaniei in 2005. Progresele obtinute, drumul de parcurs", prezentat marti in plenul Parlamentului.

"In decembrie 2004, am preluat o Romanie codasa la integrare, negocierile au fost incheiate in genunchi.

Am inchis negocierile cu o clauza de salvgardare care impunea 11 conditii suplimentare de indeplinit pentru a adera la UE, iar nici unei alte tari nu i s-a impus vreodata clauza de salvgardare," a declarat premierul, spunand ca, dupa un an, in decembrie 2005 "revenim la normal, devenim europeni, si intram in linie dreapta in procesul de aderare."

Premierul a acuzat din nou PSD-ul pentru negocierile defectuoase, si pentru cumpararea bunavointei europene in vederea aderarii Romaniei la UE, dezvaluind ca vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini i-a spus ca nu credea ca Romania va putea recupera in reforma justitiei pentru a se integra la timp la 1 ianuarie 2007.

Cu o noua abordare, bazata pe promisiuni indeplinite, asumarea greselilor si acceptarea ajutorului pentru remedierea lor, si o relatie onesta cu poartenerii europeni, Romania este luata in calcul in mod serios, si se tine cont de nevoile Romaniei.

Asta demonstreaza bugetul adoptat la Consiliul European de iarna si cele aproximativ 30 de miliarde de euro pe care le va primi Romania pe parcursul a 7 ani de zile.

Anul 2005 a fost unul al succeselor europene, incepand cu avizul conform al Parlamentului European, continuand cu semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE la 25 aprilie, cu cel mai bun raport de monitorizare in privinta progreselor facute de tara noastra, din 25 octombrie, si incheind cu bugetul UE pe 2007-2013.

Prin prisma acestor realizari, aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2004 este perfect realizabila, daca se vor continua masurile de reforma in cele doua domenii care ar mai putea declansa clauza de salvgardare: combaterea coruptiei si securizarea frontierelor.

In 2005, opt tari au ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, iar premierul si-a luat angajamentul sa continue eforturile diplomatice pentru ca toate cele 25 de state membre sa ratifice documentul in 2006.

Premierul Tariceanu a atras atentia asupra importantei primelor patru luni ale anului 2006, in care trebuie accelerate masurile de remediere a aspectelor semnalate ca deficitare de raportul din octombrie al Comisiei Europene, printre care crearea unui cadru legal eficient pentru achizitiile publice, intarirea luptei impotriva coruptiei, eliminarea problemelor semnalate din sectorul alimentar,

impozitarea si tehnologizarea ei, intarirea capacitatii de administrare a fondurilor structurale, protectia mediului si reducerea poluarii.

Cele doua obiective principale ale anului 2006 sunt securizarea granitelor si combaterea coruptiei. Tariceanu s-a aratat ingrijorat doar de cel din urma, intrucat prin renegocierea contractului EADS granitele vor fi securizate chiar inainte de termen. Dar coruptia ramane o problema a societatii romanesti, manifestata si prin mica coruptie, care ii ingrijoreaza pe europeni.

Primul ministru a facut un bilant al primului an de guvernare, care a stat sub semnul obiectivului de aderare la UE la 1 ianuarie 2007, invocand progrese in domeniile economic, social si consolidarea statului de drept.