Acus trece inca un an peste noi si ... vine iar Mos Craciun. Mosul acela simpatic, cu barba alba si zambet blajin de bunic. Cine este el de fapt? Da, stiti cu totii: Mos Craciun este amintirea copilariei. A celor mai frumoase dimineti ale vietii - acelea cind gaseam jucariile sub brad. Cind casa miroasea a portocale, a brad, a sarmale si a cozonaci.

Cind parintii erau veseli si enigmatici, pregating cadourile simple dar atit de frumoase - iar noi, copiii de atunci - asteptam cu nerabdare dimineata aceea...

Citi dintre noi nu incercam sa nu dormin in noaptea Craciunului, tocmai pentru a-l zari sau 'prinde in actiune'' pe faimosul si indragitul Mos Craciun? Cum incercam sa ne imaginam, in toate chipurile - despre sania lui trasa de reni? Si de ce nu reuseam sa ii zarim trasura niciodata zburind peste case

Acum, in era internetului, ne place sa ne amintim despre acele vremuri.

Si chiar stim mai mult :-) acum stim ca acel personaj magic, Mos Craciun - nu are varsta! Cind savantii au dovedit ca la Polul Nord nu pot trai reni, ne-au transmis de fapt ca, de fapt, Mos Craciun traieste in Laponia, intr-un sat, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun.

In acelasi oras exista si un oficiu postal unde el primeste scrisorile copiilor. Mos Craciun are niste urechi magice, din blana, care au forma urechilor unui iepure de camp cu care ii aude pe copiii din toata lumea daca sunt cuminti. Si, colinda si internetul.

In fiecare an, el colinda lumea in sania lui trasa de cei 9 reni, intra in case prin hornuri, la miezul noptii si ne pune tuturor cadourile sub bradul impodobit, in ghetele curate sau in sosetele agatate de pat. Nu uita niciodata sa-i lasi cateva prajiturele pentru ca este foarte pofticios. Ii plac dulciurile si se bucura foarte mult cand copiii sunt atenti cu el. Mai ales daca imparti cu el prajiturelele tale preferate!

>Datina lui Mos Craciun in Romania

Ca la multe alte popoare si la romani batranii s-au bucurat de multa stima si respect, mai ales in vechime.

Respectul fata de acestia s-a pastrat si dupa moartea lor, intr-o asemenea masura incat unii dintre ei au devenit un fel de semizei a caror amintire a ramas nestearsa in memoria colectiva. Un astfel de personaj celebru este si Craciun, pastorul mitic, a carui legenda a fuzionat foarte frumos cu mitul Nasterii Domnului.

Legenda spune ca, fara acordul sotului, Craciuneasa primeste in gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost in grajd. Afland acest lucru Craciun ii taie mainile, iar Maica Domnului i le lipeste la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism.

De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc imparte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smantana.

De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat in colinde.

Traditionala sarbatoare a Craciunului nu este o singura zi ci o perioada mai lunga, incepand de la 24 decembrie si tinand pana la 6 ianuarie. Acesta includea si noaptea de Anul Nou, marind astfel valoarea festiva a Craciunului.

Craciunul sau ...

Engleza: Christmas, Yule, Noel

Germana: Weihnachten

Finlandeza: Joulu

Maghiara: Karacsony

Suedeza: Jul

Italiana: Il Natale

Spaniola: La Natividad

Franceza: Noel

Felicitarea de sarbatori

Obiceiul trimiterii felicitarilor catre cei dragi a fost initiat de catre Sir Henry Cole din Anglia. Acesta s-a intamplat in anul 1843 si prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849.

De la inceput temele si imaginile erau variate la fel ca si obiceiurile de Craciun din lumea intreaga.

Simboluri de Craciun

Lumanarile, flacara: vara, caldura, paradisul, sfarsitul intunericului, Hanuka evreilor

Pomul: viata eterna, copacul din Paradis, simbol pagan

Merele: marul din Eden

Mos Craciun: Sfantul Nicolae, zeitate pagana

Darurile: obiceiuri (romani, paganii de peste tot)

Vascul: pace, sarutare

Gnomii: obicei pagan

Obiceiul pomului de Craciun

Obiceiul pomului de Craciun, care are o foarte mare putere de intiparire in mintile copiilor, este un imprumut din lumea Europei apusene. Mai exact, acest obicei apartine lumii germane pagane sau chiar ariane, de la care treptat, treptat a patruns in sanul popoarelor crestine.

Astfel in secolul al XV-lea il gasim la Strassburg, unde se practica obiceiul impodobirii caselor cu bradulet, in Alsacia si Lorena, dar nu la Craciun, ci de Anul Nou. Din Alsacia patrunde in Franta la sfarsitul secolului al XIX-lea, ca si in Spania, Italia, Elvetia.

Poate ca la origine este numai obiceiul popoarelor nordice de a impodobi casele la sarbatorile Cracinului, cu ramuri de brad si de vasc, care cu timpul a devenit traditie, transformandu-se in Pomul de Craciun.

Pe calea protestantismului si a catolicismului a patruns si in Orient. In unele parti ale Rusiei se obisnuia ca ajunul Cracinului sa fie serbat in mijlocul unei paduri de brazi, unde - cel mai frumos dintre ei - era impodobit. Ornamentarea se facea cu lumanari aprinse si era incarcat cu daruri: fructe, flori, panerase sau cutii cu bomboane, jucarii, dantele, etc.

La noi gasim acest obicei al impodobirii unui pom sau a unei ramuri verzi numai la nunta (bradul de nunta) sau la moartea unui flacau sau a unei fete mari.

Ca datina de Craciun, se pare ca pana la sfarsitul secolului XIX se intalnea numai in casele nemtilor ce locuiau in orase. Dupa primul razboi mondial insa acest obicei s-a raspandit pe tot teritoriul tarii. In zilele noastre este cel mai indragit obicei practicat la oras la fel ca si la sat.

Linkuri interesante cu activitati interactive legate de Mos Craciun:

http://www.claus.com/index.php

http://www.northpole.com/

http://www.santaclauslive.com/

http://www.santa.com/