Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la intoarcerea din Iordania, ca aceasta vizita a contribuit la refacerea relatiilor cu statul arab si se inscrie in prioritatile de politica externa a Romaniei.

Prin aceasta vizita s-a urmarit consolidarea relatiilor politice, comerciale si culturale, si o armonizare a punctelor de vedere referitoare la securitatea in zona. Iordania este implicata in procesul de reconstructie a Irakului, si asemenea Romaniei, are un interes major in evolutia situatiei politice si sociale din Irak, dupa alegerile recent organizate.

"Romania asteapta momentul in care, dupa punerea sub control a teritoriului, noul Guvern irakian ii va cere retragerea trupelor de pe teritoriul sau."

Romania va raspunde prompt la cererea retragerii trupelor din Irak, si in deplin acord cu aliatii. "Ne dorim sa inlocuim militarii romani cu specialisti care sa contribuie la reconstructia Irakului."

Seful statului i-a indemnat pe oamenii de afaceri romani si iordanieni sa valorifice excelentele relatii politice dintre cele doua tari si sa creeze firme mixte romano-iordaniene care sa se implice in refacerea Irak-ului.

"Am constatat ca exista o discrepanta intre relatiile politice si economice cu Iordania, si ca se impune o crestere a implicarii economice. De aceea am participat si la deschiderea Forumului Economic Romano-Iordanian," a declarat presedintele.

Marti, delegatia romana a semnat cu oficialitatile de la Amman un acord pentru cooperarea in domeniul industriei militare.

In timpul vizitei, Traian Basescu a tinut sa multumeasca poporului iordanian si regelui Abdullah al II-lea pentru sprijinul acordat in momentul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak.

Seful statului s-a intors marti dupa-amiaza din vizita oficiala de doua zile in Iordania, prima de acest fel intr-o tara araba de la preluarea functiei de sef al statului, in urma cu un an.