„Sistemul ticalosit" a fost una dintre expresiile cu care Traian Basescu facea furori in competitia electorala de anul trecut dintre PSD si Alianta, probabil cea mai gaunoasa din istoria alegerilor postdecembriste.

Tot felul de insi oranjati la cap au luat-o in gura ca pe-o tigara, ca sa-ti sufle fum in ochi de cate ori aveau prilejul. Privit atent insa, „sistemul ticalosit" dezvaluie o trasatura fundamentala a lui Traian Basescu.

„Ticalosit" presupune logic existenta unui sistem anterior bun, neticalosit, care a fost degradat, compromis in timp. Spre deosebire de utopiile pozitive ale ultimelor secole, proiectate in viitorul omenirii, utopia antica greceasca era plasata in trecut.

Cetatea, comunitatea ideala a lui Platon, a fiintat intr-o Epoca de Aur demult apusa, azi traim in diversele ei stadii de degradare, de… ticalosire.

Care ar fi deci Cetatea trecutului, pe care o are mai mult sau mai putin constient in minte utopistul regresiv, platonicianul Traian Basescu, cand zice „ticalosit"? Regimurile Iliescu? Regimul Constantinescu, care „n-a lasat nici o dara"? In mod evident, e vorba de epoca Nicolae Ceausescu, comparata de d-na acad.

Zoe Dumitres-cu Busulenga cu epoca lui Pericle – ca sa ramanem tot in referentialul Eladei. Epoca in care tov. Basescu poseda 60.000 USD, in vreme ce inginerul Gheorghe „Babu" Ursu era bagat in puscarie, unde a si fost omorat, pentru ca i se gasisera la perchezitie 5 dolari si niscai centi. Dl.

Basescu i-a tras-o lui Adrian Nastase, l-a desfiintat pe Emil Constantinescu, i-a zis-o mult mai subtire lui Ion Iliescu, iar pe Nicolae Ceausescu ati auzit sa-l fi vorbit de rau? Dl. Basescu vorbeste de ticalosirea unui sistem care n-a fost si nu este altfel decat profund ticalos pentru ca dl. Basescu provine din sistemul ticalos.

Fireste, in aceste zile „de pioasa aducere aminte", fostul rezident al Securitatii la Anvers se va duce sa se inchine la crucea din Piata Universitatii, tot asa cum a dat navala la Sankt Petersburg in vestiarul nationalei feminine de handbal a Romaniei, ca sa lanseze un indemn mobilizator lasand cu gura cascata

jucatoarele intinse pe bancile de masaj – ce nu face omul politic pentru o halca de popularitate, se inchina, intra si in WC-ul damelor… In spatele dlui presedinte Basescu se vor orandui toti clantaii si frustratii Portocalei care au impresia ca daca au latrat la adunatura de jalnice caricaturi ale lui

Ceausescu numita PSD trebuie glorificati ca vajnici luptatori impotriva adevaratului Nicolae Ceausescu si a comunis-mului. Stie vreunul dintre eroii astia cine a fost Liviu Babes, cine a fost Calin Nemes?

De multe ori in ultimul an Portocala a incercat sa prosteasca oamenii in fata cu un tupeu aproape pesedist. Acum incearca sa confiste inca o data Revolutia, dupa ce au confiscat-o Iliescu si ai lui.

Cu umilinta rog deci pe domnul presedinte sa aiba bunul-simt de a nu se duce pe 21 decembrie in Piata Universitatii. Sa-l trimita acolo, ca reprezentant al sau, de pilda, pe Radu Filipescu – nici el nu stiti cine e, asa-i?

Cat priveste ziua de 22 decembrie, nu ma intereseaza, dl. presedinte poate sa organizeze in Piata Universitatii si un chiolhan cu mancare, bautura si chelneri de la Golden Blitz.