ONG-urile din Rusia sint sub presiune din cauza unui abuz al administratiei Putin. Cele 450.000 de organizatii non-guvernamentale trebuie sa se reinregistreze si sa raporteze la Kremlin activitatea pe care o desfasoara. Pretextul invocat: spionii straini infiltrati in fundatii. Azi se dezbate proiectul de lege in Duma de Stat.

„Rusia trebuie sa se convinga ca ONG-urile nu sint paravane pentru spionajul occidental. Detinem informatii in acest sens... Misiunile umanitare sint foarte atractive pentru toate serviciile de spionaj din lume. Un agent de informatii are nevoie de o acoperire, de o masca", declara recent Serghei Lebedev, directorul Serviciului rus de Informatii Externe, pentru Interfax.

Sub acest pretext vor fi verificate toate ONG-urile, incepind cu micile cluburi ale colectionarilor de timbre si terminind cu Human Rights Watch, Amnesty International sau Greenpeace.

Lipsea doar semnatura lui Putin

Pentru a intra in vigoare e nevoie insa si de semnatura lui Putin. Proiectul a fost deja aprobat de Duma de Stat, Camera Inferioara a Parlamentului, pe 23 noiembrie.

Liderul de la Kremlin a fost presat si in mod oficial de catre SUA. „Speram, desigur, ca importanta organizatiilor internationale pentru un mediu democratic stabil va fi inteleasa de guvernul rus", a avertizat Condoleezza Rice la conferinta de presa din Ucraina, ce a urmat intrevederii cu presedintele Viktor Iuscenko.

Congresul Statelor Unite a adresat Rusiei, pe 15 decembrie, o cerere explicita si oficiala de a schimba sau de a retrage proiectul legii privind ONG-urile.

Legea care va limita substantial independenta ONG-urilor din Rusia e pe punctul de a deveni efectiva. Organizatiile internationale vor lucra prin intermediari in Rusia, in timp ce ONG-urile rusesti nu vor putea angaja straini conform noii legi. Iar Justitia ar putea interzice un ONG in viitor, daca activitatile si cheltuielile sale nu corespund cu obiectivele din statutul sau.

Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic

Confruntat cu critica internationala, Putin a facut un pas inapoi, sugerind unele amendamente si retrimitind legea pentru a fi dezbatuta de Duma de Stat. Controversatul proiect se dezbate din nou azi in Camera Inferioara a Parlamentului.

Presedintele Rusiei e hotarit sa nu renunte la lege, conchizind ca e „necesara pentru a proteja sistemul nostru politic de interferente din afara".

Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a subliniat ieri ca amendamentele propuse la aceasta lege nu vor schimba statutul organizatiilor non-guvernamentale din Rusia. Trebuie sa ne asiguram ca „isi vor desfasura activitatea in conformitate cu statutul lor, ca respecta legea, iar activitatile lor financiare sint transparente", a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.

Citeste articolul intreg in Cotidianul