Potrivit dezvaluirilor aparute in presa americana, pentru a justifica crearea unui program de spionare a cetatenilor americani, administratia de la Casa Alba a rastalmacit o lege adoptata la repezeala imediat dupa atentatele de la 11 septembrie.

Prevederile legii, intitulate Autorisation to use Military Force, acorda presedintelui Bush dreptul de a cere NSA interceptarea convorbirilor internationale si a corespondentei electronice ale cetatenilor americani.

Prin urmare, interceptarile vor continua, a asigurat presedintele SUA, in conferinta de presa de sfarsit de an, intrucat „nu este ilegal si nici nu reprezinta un abuz de putere".

Programul de interceptari fara mandat judecatoresc a depasit insa granita luptei antiteroriste.

Fostul director al NSA (Agentia pentru Securitate Nationala), Michael Hayden, a recunoscut, luni, ca este posibil sa fi fost ascultate convorbirile telefonice ale anumitor persoane care, in realitate, nu aveau legatura cu al-Qaida, relateaza AFP.

Declaratia contrazice flagrant afirmatiile presedintelui Bush, care a incercat tot timpul sa acrediteze ideea ca numai cei banuiti de legaturi cu al-Qaida au fost pusi sub observatie.

In schimb, generalul Hayden a refuzat, din motive "operationale", sa spuna cate persoane au fost ascultate si scoase de sub banuiala de apartenenta la al-Qaida.

Autorizatiile acordate NSA de administratia de la Casa Alba au pus pe jar Congresul american, care, la sfarsitul saptamanii trecute, a refuzat sa prelungeasca valabilitatea catorva prevederi ale legii antiteroriste Patriot Act.

Senatorul democrat John Rockefeller IV, vicepresedintele Comisiei americane de Informatii, a declarat ca, in anul 2003, aflase despre programul de interceptare fara mandat si ca a comunicat printr-o scrisoare Casei Albe ingrijorarea sa fata de aceste practici.

Citeste articolul intreg in Gandul